Slovenija
30 ogledov

"Če ne vejo, kaj bi, naj grejo"

Zdravniki Žurnal24 main
Kaj je potrebno v zdravstvu spremeniti, je po besedah Kuštrina, jasno, potrebno je to le narediti.

Po srečanju zdravnikov in zobozdravnikov z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc se bo danes ob 15. uri se bo sestal glavni odbor zdravniškega sindikata Fides. Kot je povedal njegov predsednik Konrad Kuštrin, gre za redno srečanje, na katerem bodo člane sveta seznanili z dogovorom z ministrico in naredili načrt stopnjevanja sindikalnih aktivnosti.

Kot je znano, Fides zahteva implementacijo standardov in normativov ter linearni dvig osnovnih plač vseh zdravnikov do vzpostavitve razmerja 1:3 med povprečno bruto plačo v državi in med povprečno bruto osnovno plačo zdravnika. "Plače zdravnikov, zlasti zdravnika začetnika, so nizke" poudarja Kuštrin.

Zahtevajo razmerje 1:3

Razmerje se po navedbah sindikata že vse od leta 2000 znižuje in znaša zgolj 1:2,1. Niti najvišja zdravniška plača (57. plačni razred) pa ne dosega treh povprečnih plač, ampak je razmerje 1:2,4. Vzpostavitev navedenega razmerja bi pomenilo več kot 40 odstotno zvišanje plač zdravnikov.

Predstavniki zdravniške zbornice in sindikatov so se z ministrico dogovorili, da bodo skupaj pregledali že obstoječe standarde in normative za posamezne poklice v zdravstvu in jih uskladili, kar bi se lahko zgodilo do poletja.

"Kaj je treba spremeniti, je jasno"

Kuštrin je sicer kritičen tudi do že dolgo napovedovane reforme zdravstvenega sistema. "O zdravstvu ves čas govorijo, da je prioriteta, a to je zgolj predstava za javnost," je prepričan. Kot dodaja, so koraki, ki bi jih bilo potrebno v javnem zdravstvu narediti jasni in za to ne potrebujemo tujih strokovnjakov in enega leta za oblikovanje strategije. "Če na ministrstvu ne vedo, kaj je potrebno spremeniti, nimajo tam kaj delati. Zdravniške organizacije smo že pred dvema letoma pripravile reformni program," je poudaril Kuštrin in dodal, da nam nič ne pomaga, če imamo javno zdravstvo, če ni dostopnosti do storitev.

Stavke za zdaj v Fidesu ne napovedujejo, a če bodo ugotovili, da vlada s sestanki samo zavlačuje socialni dialog, je kot sredstvo pritiska ne morejo izključiti.

Komentarjev 6
  • BojanBojan 17:58 10.marec 2015.

    Kuštrin, zelo jasno je!Odklopit se od državnih jasli in v privat. Se razume, popoln privat, brez koncesij!Pa da vas vidimo, junake, kako boste živeli! Seveda, lahko je vam, malo v službi, večino pa za privat, na ...prikaži več račun zavarovalnic. Vaš vikend dežurstva je ena povprečna plača in več, seveda, izplačana na vaše s.p.-je in d.o.o.-je. Ne zavajajte, da ste plačani samo iz proračuna kot javni uslužbenci. Sistem ste uredili tako, da med tednom delate v KC in ostalih zdr. ustanovah, čez vikend pa za bajne denarje dežurate od petka popoldne do ponedeljka zjutraj. Potem pa veselo, v ponedeljek dopolne zopet v varne državne jasli! Spočiti, naspani, pripravljeni za nove prerazporeditve pacientov v pol privat klinike s koncesijam!

  • skrutm 15:38 10.marec 2015.

    Pa naj ti bo jasno, da zavarovalnice za dodatno zdravstveno zavarovanje porabijo cca. 70-80 mio. eur letno za svoje delovanje, ki bi jih sicer lahko porabili za zravljenje ljudi.Po drugi strani pa ob vsakem zvecanju obveznosti povecajo premije in ...prikaži več to tako, da jim se vsaj enkrat toliko ostane. To se je zgodilo tudi, ko jim je jansa povecal obveznosti in je premija zrasla na skoraj 30 eur tako, da zdaj ne vejo vec kaj bi z denarjem.

  • skrutm 15:34 10.marec 2015.

    No ce isces dlako v jajcu, jo slej kot prej najdes (glede informatizacije). Se ve, kaj sem mislil.No, pa mi povej, kako bo nekdo z minimalno placo, ki mora 10% dat se za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, varceval za bolnisko, ...prikaži več ce ze s tem denarjem komajh prezivi. Ali pa, kako bo prezivel z manj kot 250 eur, ce bi slucajno zbolel. Neumnost!