Slovenija
19 ogledov

Če ni cene, na inšpektorat

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Ali ste že kdaj med nakupovanjem v trgovini naleteli na izdelek, kjer nikakor niste našli cene? V takem primeru lahko to prijavite tržnemu inšpketoratu, ki lahko trgovca zato oglobi.

Bralec se je pritožil, da je v enem izmed Merkurjevih nakupovalnih centrov želel kupiti set krožnikov, ki je bil razstavljen na paleti sredi prodajnega oddelka.

Ko pa je želel izvedeti, kolikšna je cena tega izdelka, pa je moral prebrskati celo trgovino. Cene namreč nikjer ni bilo izpisane, zato je moral do bližnje prodajalke, ki mu je ceno odčitala prek kode izdelka.

˝Redno pregledujemo police˝
V Merkurju so za zurnal24.si povedali, da so razlogi, zakaj kupec cene ni našel različni. Tako je lahko cena na sami paleti in je zato manj opazna, ali pa zato, ker pri pregledovanju izdelkov pogosto pride do premikanja izedelkov in le-ti zakrijejo ceno. Zgodi se lahko tudi, da cenovka pade na tla, ali pa da jo kupec vzame domov.

V Merkurju so ob tem dejali, da zato trgovci redno pregledujejo police in njihovo opremljenost s cenami. Vendar to lahko storijo šele po zaprtju centra, saj morajo med njihovim obratovanjem zagotoviti ustrezno postrežbo kupcev.

Inšpektorat: Če ni cene, prepoved prodaje izdelka
Na Tržnem inšpektoratu RS so za zurnal24.si povedali, da mora vsako podjetje po Zakonu o varstvu potrošnikov za blago in storitve, ki jih ponuja, vidno označiti ceno, ki vključuje davek na dodano vrednost.

Na inšpektoratu zato potrošnikom svetujejo, da v takem primeru podajo prijavo na omenjeni urad.

Če bo namreč inšpektor ugotovil, da cene blaga ali storitev niso vidno označene, lahko z odločbo prepove prodajo tega blaga do odprave pomanjkljivosti.

Hkrati pa takšno ravnanje predstavlja prekršek, ki se kaznuje z globo, so še povedali na tržnem inšpektoratu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.