Slovenija
15 ogledov

Če pade pokojninska ...

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
V SD naj bi pripravljali strategijo za dni po prihajajočih referendumih. V ZSSS opozarjajo, da denar za pomoč drugim je, za slovenske državljane pa ga ni.

Če pade pokojninska ...
Na sestanku Socialnih demokratov naj bi po poročanju Pop TV po njihovih neuradnih informacijah razpravljali o različnih scenarijih, ki bi se lahko odvili po referendumu 5. junija.

V primeru padca pokojninske reforme naj bi premier Borut Pahor na interventni zakon, ki predvideva ostro zategovanje pasu, vezal svojo zaupnico. V primeru, da ne bi dobil zadostne podpore, se odpirata možnosti iskanja novega mandatarja in predčasnih volitev, ki pa bi bile izvedene šele prihodnjo pomlad, poroča televizija.

V SD naj bi prevladovalo mnenje, da predčasne volitve niso potrebne, poroča Delo. Večina meni, da referendum o pokojninski reformi ni razlog za konec mandata sedanje vlade.

"Spremembe se začnejo pri novih delovnih mestih"
Pokojninskih sprememb se je treba lotiti pri ustvarjanju novih delovnih mest, ne pa iskati sredstev za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja. S pokojninsko reformo poskušajo izstaviti račun tistim, ki za krizo niso krivi, pravi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. "Ni pokojninskega sistema, ki bi bil varen, če ne bo novih delovnih mest," opozarja Semolič. "Že vnaprej vemo, da ne bo pogojev za zaposlovanje starejših delavcev," je poudaril.

Če pokojninska reforma pade, so se v zvezi pripravljeni usklajevati glede pokojninskih sprememb, ki bi bile do delavstva bolj pravične.

"Na vlak že, a ne bos in gol"

Da se pokojninska reforma izvaja na plečih najbolj ogroženih, meni tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Medtem ko je treba preko reforme varčevati 300 milijonov evrov, pa ni težav za dokapitalizacijo NLB in za poroštva za Grčijo. In to samo zato, pravi Erjavec, da bodo naše ministre v Bruslju potrepljali, da branijo evro, "narod bo pa stradal". Erjavec k temu dodaja, da "bi šel na francosko-nemški vlak, ampak ne bos in gol".

 

DeSUS v ponedeljek
Izstop iz Pahorjeve vlade, ker niso upoštevali njenih predlogov pri pripravi pokojninske reforme, so že napovedali v stranki DeSUS. Njen vodja Karl Erjavec pričakuje, da bo svet stranke v ponedeljek potrdil odločitev izvršnega odbora stranke.

Erjavec je opozoril, da so "zelo negativni učinki" Ropove pokojninske reforme iz leta 2000, saj je vrednost povprečne pokojnine iz 70 odstotkov vrednosti povprečne plače padla na vsega 59 odstotkov te vrednosti. "In zdaj hočejo še eno reformo," je dodal Erjavec.

"Denar za druge je, za nas pa ne"
Ladislav Rožič iz zveze meni, da je vlada pri odhodkovni politiki storila številne napake. Omenil je tudi pomoč Grčiji in Irski. "Denarja za pomoč drugim je dovolj, za lastno prebivalstvo pa ne," je dejal.

Na prihodkovni strani bi lahko sredstva, kot pravi, dobili s takojšnjim zmanjšanjem obsega sive ekonomije in povečanjem števila brezposelnih. V zvezi poleg tega že dlje časa predlagajo uvedbo davka na finančne transakcije in dodatno obdavčitev dividend, ki presegajo določen znesek. "To imajo vse evropske države razen nas," je poudaril.

Za ženske tudi 30 evrov manj
ZSSS navaja izračune Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, po katerih bi bile v primeru uveljavitve pokojninske reforme v letošnjem letu lahko pokojnine za ženske manjše tudi za 30 evrov, medtem ko bi bile pokojnine za moške res za nekaj evrov boljše kot po zdaj veljavnem sistemu.

"Tako bi ženski, ki je stara 58 let, ima 38 let pokojninske dobe in je v delovnem obdobju prejemala minimalno plačo, po novi zakonodaji odmerili 27 evrov nižjo pokojnino kot po stari zakonodaji. Ženski, ki je prejemala povprečno plačo, pa 36 evrov nižjo pokojnino kot pred reformo," so v ZSSS zapisali v gradivu za javnost.

Komentarjev 1
  • privat 15:42 28.februar 2012.

    če pa smo sami idioti...in kje so posledice ,ko ni denarja več?? Spet smo tiho in pustimo lopovom da kradejo...