Slovenija
11 ogledov

Če pade rebalans, pade tudi Adria

Adria Airways Žurnal24 main
Če poslanci na septembrski seji ne bodo sprejeli rebalansa proračuna, bo Adria verjetno ostala brez 50-milijonske pomoči. To bi jo lahko peljalo v stečaj, ki ji je grozil že pred poletjem.

Vlada, ki je državno pomoč že potrdila, bi denar zagotovila z rebalansom proračuna. Če pa bo ta sprejet, bo država pomoč Adrii namenila prek dokapitalizacije, če bo to potrdila skupščina družbe konec meseca, poročajo Finance.

Izvršni direktor družbe Klemen Boštjančič pravi, da brez dokapitalizacije države in bank ne bo Adrie: "Skrajni rok za bančno in državno dokapitalizacijo je 30. september," je dejal Boštjančič.

Do Adrie naj bi bile precej nepopustljive tudi banke, od katerih v letalskem podjetju pričakujejo, da bodo 38 milijonov evrov terjatev konvertirale v lastništvo. Po neuradnih informacijah so banke sicer pripravljene na delno konverzijo, a ne na tolikšno. Pogajanja bodo najbrž potekala vse do zadnjega avgusta, ko bo imela Adria skupščino.

O tem, kaj bodo storili, če državne pomoči ne bo, v njenem večinskem lastniku, državni Posebni družbi za podjetniško svetovanje (PDP), ne govorijo. Po neuradnih virih pa bi lahko politika pritisnila na državna podjetja, da dokapitalizirajo Adrio. Spet drugi pravijo, da je to manj verjetno.

Če jim bo Adrio kljub vsemu uspelo rešiti, bi ji po prestrukturiranju država poiskala strateškega partnerja. Neuradno so se omenjali že Arabci, Indijci, Turki, Britanci in Francozi, medtem ko naj bi si nemška Lufthansa o vlaganjih v Adrio Airways za zdaj premislila.

Komentarjev 2
  • jurij 19:49 12.avgust 2011.

    Nič hudega tudi če pade Adria. Bomo pa leteli ceneje iz bližnjih letališč v italiji,Avstriji,hrvaškem.

  • 1111 10:21 12.avgust 2011.

    ...vse gre v maloro samo naš maneken se drži še vedno stolčka...bravo Borut, bravo!!!