Slovenija
38 ogledov

Adria bo ukinjala linije

Adria Airways Žurnal24 main
Upravni odbor Adrie Airways je potrdil načrt prestrukturiranja, kar pomeni, da bo treba ukiniti nekaj neprofitabilnih linij.

Izvršni direktor Adrie Airways Robert Vuga je dejal, da do jeseni ne bo več vsaj štirih letalskih povezav. "Marsikatera od teh prog tudi ni neposredno vezana na slovenski trg in zato tudi ukinitev ne bi zmanjševala mobilnosti prebivalstva v Sloveniji," je dejal za Televizijo Slovenija.

Med najbolj nedonosnimi naj bi bile povezave s Parizom, Londonom, Carigradom in Varšavo. Optimizaciji letov in flote bo posledično sledilo tudi zmanjšanje števila zaposlenih. "Vendar s tem v zvezi pripravljamo tudi program kadrovskega prestrukturiranja in reševanja presežnih delavcev," je pojasnil Vuga.

Promet raste, dolgovi ostajajo

Adria sicer letos beleži rast prometa – osem odstotkov pri potnikih, pet pri čarterskih poletih in skoraj desetino pri prevozu tovora, kar pa je premalo, da bi poslovali pozitivno. Stari dolgovi ostajajo, upniki, zlasti tuji, pa so po poročanju televizije vse bolj nervozni.

"Glede na sklep vlade in pa pogajanja, ki potekajo z bankami, smo optimisti in verjamemo, da bo nekje do konca septembra dokapitalizacija tudi izvedena in potem lahko s tem denarjem poplačamo dolgove za nazaj," je še poudaril Vuga.

Država bo pomagala

Vlada se je junija seznanila z načrtom finančnega in poslovnega prestrukturiranja Adrie Airways in sklenila Evropski komisiji predlagati, da dovoli državno pomoč za prestrukturiranje v višini 50 milijonov evrov, pri čemer naj bi 500 tisoč evrov zagotovila družba PDP kot največji lastnik letalskega prevoznika.

Kot je takrat ocenil minister za promet Patrick Vlačič, bo pomoč v omenjeni višini omogočila prestrukturiranje Adrie Airways, ki je ključna ne samo za gospodarstvo, temveč tudi za mobilnost ljudi in povezanost Ljubljane z Evropo.

Finančno prestrukturiranje poleg državne pomoči sicer predvideva tudi konverzijo dela terjatev bank do Adrie v višini 38 milijonov evrov.

Težave Adrie Airways so se kopičile že dlje časa in dosegle višek lani, ko je svoje dodala tudi gospodarska kriza. Družba je močno zadolžena; do bank naj bi imela približno 80 milijonov evrov dolga, do dobaviteljev pa približno 20 milijonov evrov.

Komentarjev 1
  • roscha 22:43 29.julij 2011.

    Adria naj ukine samo sebe. bo za davkoplačevelce najbolje. Enako velja za NLB