Slovenija
16 ogledov

"Če si zaslužijo policisti, si tudi mi"

sindikat policistov, Zoran Petrovič, Radivoj Uroševič, policaj, policisti, preda Boštjan Tacol
Svet Sindikata policistov Slovenije se je odločil, da ne podpre sporazuma, ki je bil z vlado dogovorjen pred nekaj dnevi. Razlog: nezadovoljstvo članstva s sporazumom. Vizjak: Mi smo se pripravljeni vedno pogovarjati. "Tudi mi bomo zahtevali svojo kolektivno pogodbo," odgovarjajo drugi uniformirani javni uslužbenci.

Pri ministru Senku Pličaniču so se znova sešli predstavniki vseh sindikatov, ki so podpisali anekse h kolektivni pogodbi za javni sektor, kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti in k pogodbam dejavnosti in poklicev, ki bi začeli veljati dan po uveljavitvi zakona za uravnoteženje javnih financ. "Pooblaščene uradne osebe smo jim lepo povedale, da je lepo, kar so si izborili policisti, ki jih tudi podpiramo, ampak bom kot predsednica sindikata občinskih redarjev zahtevala posebno pogodbo za redarje," je povedala Sonja Kramar. Napovedala je, da bodo spet začeli zbirati podpise in napovedali bodo novo stavko, če jih "ne bodo začeli jemati resno. Ne morejo nekomu dati več, drugemu manj." Sindikati pooblaščenih uradnih oseb tako od vlade zahtevajo, da takoj skliče ločena pogajanja z njimi, saj želijo posebno kolektivno pogodbo.

"To je prava zmeda"

"Usklajevali smo te uredbe, ki smo jih podpisali, z vsemi pa se nismo strinjali," je povedal predstavnik poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek. "Vsi so znoreli, ko so slišali, kaj si je policistom uspelo izboriti," je pojasnil in dodal, da policistom vsekakor privoščijo in čestitajo, bodo pa tudi sami uniformirani javni uslužbenci (gasilci, pravosodni policisti, redarji, cariniki in vojaki) od vlade zahtevali podobno, kot je npr. dodatek za nevarno delo. "Gasilci smo potapljači, pirotehniki, delamo z nevarnimi snovmi; pazniki delajo z nevarnimi obsojenci ... to je vse nevarno!" poudarja Ogrizek.

Policisti tudi uradno: Ne bomo podpisali

Kar se je cel dan šušljalo neuradno, je zdaj uradno potrdil Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS). Sporazuma ne bodo potrdili – za to so se odločili po tem, ko so preverili mnenje svojih članov: "Odziv je bil več ali manj enoten: takšnega sporazuma sindikat v imenu članstva ne sme podpisati. Temu sledimo."

Minister za delo Andrej Vizjak je po sklepu policistov popoldne za STA dejal, da se je vlada pripravljena pogovarjati in iskati dogovor do zadnjega. A kot opozarja, je časa vse manj, zadnji rok je po njegovem do konca maja, saj bi le tako lahko zakon o uravnoteženju javnih financ lahko začel veljati s 1. junijem. Minister je še namignil, da je z druge strani že bil izražen interes po nadaljevanju pogovorov.

"Nismo teroristi"

Petrovič se je odzval tudi na Vizjakove besede, da sindikati jemljejo državo za talca: "Oba sindikata sta se trudila, da bi dosegla tak kompromis, da bi bilo za člane sprejemljivo. Sindikat policistov nikogar ne drži v šahu. Uporabljamo pravna sredstva. PSS in SPS nista teroristični organizaciji in nikogar ne ugrabljata." Vizjak je namreč dejal, da se postavlja resno vprašanje, ali bo Slovenija "talec zdaj enega jutri drugega sindikata in se bomo zapletali iz referenduma v referendum". "Če bomo pristali na to logiko, je to začetek konca te države."

Dejansko je izstopil le eden

Zdaj se bodo odločali o prihodnjih korakih, referendum še vedno ostaja ena od možnosti. Petrovič je dejal, da bodo poskušali ugotoviti razloge za nezadovoljstvo članov, opozarja pa, da ti niso od včeraj: "Policisti so bili vedno prikrajšani in kot je že rekel generalni direktor policije – vedno so prejemali le drobtinice. Zdaj je tega dovolj." Potrdil je, da so včeraj dobili napovedi o načrtovanih izstopih iz sindikata, če bo sporazum podpisan, vendar je do zdaj izstopil le en član.

Še vedno ga lahko prekličejo

Danes se je sicer začelo 35-dnevno zbiranje 40 tisoč podpisov za referendum o zakonu. To še ne pomeni nujno, da bomo imeli še en referendum, saj je preklic referenduma možen, čeprav zberejo vse potrebne podpise. Predsednik državnega zbora Gregor Virant pa je napovedal ustavno presojo, če bi bili podpisi vseeno vloženi v državni zbor.

Komentarjev 56
  • privat 11:44 26.maj 2012.

    ja bedaki delajo,pametni pa solijo nam pamet....in veliko več imajo za pokazat!! pravijo ..kriza je!! Ja mentalna kriza Slovenije!!

  • privat 11:42 26.maj 2012.

    podpiram tvoj predlog...vsi delamo za isto plačo...ne pa da ima nekdo vile , jahte in vsak mesec 50.ooo€ plače in prav on bo odreal kako lahko reveži živijo z manjšo plačo?? Samo mislim da tega bogatuni ,krivci za krizo tega ...prikaži veča ne bojo pustili...do njihove aretacije!

  • 2112 07:49 26.maj 2012.

    Gremo vsi na 700-800 € plače, v pol leta se bi vse skristariziro, nato pa postopno povečanje glede na dinamiko razvoja. Ampka resi vsi od vrha pa navzdol. Pa tega ne bo, ker se tisti pri koritu ne odrečejo ničesar. ...prikaži več Policisti naprej, pa drugi tudi!