Slovenija
25 ogledov

Sporazum med policisti in vlado danes ne bo podpisan

Policisti Sinidkat policistov Slovenije
Policijska sindikata danes nista sprejela odločitve o podpisu sporazuma z vlado. Odločili se bodo jutri. Virant: Rok za zbiranje podpisov se izteče 28. junija. Jutri sestanek sindikatov pri Pličaniču.

Predsednik državnega zbora (DZ) Gregor Virant bo namreč še danes sporočil svojo odločitev glede roka za zbiranje podpisov za referendum.

"Kazalo je dobro, do zadnjega sem upal, da mi referenduma ne bo treba razpisati. Pogajalci so včeraj sklenili dober kompromis in dobra stran tega kompromisa je bila, da je reševal številne težave policistov, ne da bi posegal v plačni sistem. Še vedno upam, da bo v naslednjih dneh prišlo do umika pobude za referendum," je dejal Virant.

Dodal je, da bo skoraj zanesljivo v prihodnjih dneh na ustavno sodišče podana pobuda, naj odloči o ustavnosti referenduma, če prvopodpisani Zoran Petrovič pobude ne bo umaknil.

Jutri nov sestanek pri Pličaniču

"Nastala je prava štala," pa nam je povedal  Aleksander Ogrizek, predsednik Sindikata poklicnih gasilcev.

Kot je dejal, so za jutri ob 13. uri dobili vabilo na sestanek pri ministru Senku Pličaniču vsi sindikati, ki so podpisali anekse h kolektivni pogodbi za javni sektor, kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti in k pogodbam dejavnosti in poklicev, ki bi začeli veljati dan po uveljavitvi zakona za uravnoteženje javnih financ.

Pravi, da je današnji nepodpis sporazuma med policisti in vlado povzročil zmedo, pred jutrišnjim sestankom pa ima občutek, da se bodo vsa pogajanja začela znova. "Vabilo je prišlo, nihče nič ne ve, vse je zavito v molk," je dejal Ogrizek.

Policistom pa pravi, da nič ne zamerijo: "Vsak se bori za svoje, kriva je vlada, vendar morajo nekaj dati tudi gasilcem, carinikom in drugim. Konec koncev smo vsi uniformirani uslužbenci, ki služimo državi. Vsi hočemo boljše življenje. Policisti so si nekaj stvari izborili, zaskrbljujoče pa je, da se ne zmorejo dogovoriti med sabo."

Sindikata na različnih bregovih?

Po celodnevnem odločanju brez končne odločitve. "Policijski sindikat Slovenije (PSS) še ni sprejel sklepa o podpisu sporazuma, odločitev bo znana predvidoma jutri popoldan," nam je sporočil Radivoj Uroševič iz PSS.

Pred tem so se pojavile neuradne informacije, da Sindikat policistov Slovenije (SPS) podpisu sporazuma nasprotuje, PSS pa naj bi ga podprl.

Če bi danes prišlo do formalnega podpisa dogovora, naj bi predsednik SPS Zoran Petrović umaknil pobudo za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Ker do dogovora danes ni prišlo, je ta rok najverjetneje zamujen.

Že podpisane izjave za izstop

Kot smo izvedeli, pa policisti – potem ko so dobili besedilo sporazuma – nasprotujejo podpisu in grozijo z izstopom iz sindikatov, če bi do podpisa dejansko prišlo. Nekateri naj bi imeli že podpisane izjave za izstop iz sindikata.

"Prosimo, da se nehate razburjati in da počakate do uradnega stališča vodstva sindikata!!!" pa so na svojem Facebook profilu zapisali pri SPS.

Vlada se strinja

Tiskovni predstavnik vlade Anže Logar pa je na današnji tiskovni konferenci povedal, da vlada potrjuje vsebino in "da si bo prizadevala v določenih rokih izvršiti zaveze iz tega sporazuma". Minister za finance Janez Šušteršič pričakuje, da bo sporazum podpisan in da bosta sindikata umaknila pobudo.

Preklicane odpovedi sindikalnih pogodb

Kot je razvidno iz sporazuma, ki smo ga pridobili v uredništvo, mora Policija preklicati odpoved pogodb o ureditvi medsebojnih razmerij med policijo in sindikatoma. "Sindikata takoj po preklicu storita vse, kar lahko, za ustavitev vseh sodnih postopkov v zvezi z odpovedjo pogodb."

Navodila za odpoved pogodb je aprila izdal notranji minister Vinko Gorenak in s tem zelo ujezil policiste. "Člani so ponoreli, ko so prebrali ta zapis," so bili takrat ogorčeni policisti.

Vlada bo omogočila izplačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela v policijskih enotah, ki imajo kadrovsko zasedenost pod 85 odstotkov.

Delovna uspešnost iz naslova povečanega obsega dela se prične izplačevati pri plači za mesec junij 2012.

Vlada soglaša tudi z presistemizacijo dodatnih 330 delovnih mest specialistov, v roku treh mesecev po podpisu sporazuma pa bo dodatno presistemiziranih 200 delovnih mest, na katerih se prejema dodatek za dvojezičnost za policiste, ki izpolnjujejo pogoj znanja jezika italijanske ali madžarske narodne skupnosti.

Do konca septembra se mora skleniti normativni del kolektivne pogodbe za policiste, ki bo urejal predvsem podrobnejšo opredelitev dela v posebnih delovnih pogojih, pravice do počitka, pogoje za delo sindikata, varstvo policistov s posebnimi družinskimi okoliščinami pri začasni premestitvi in napotitvi ter psihološko oskrbo policistov.

Vlada bo zagotovila dodatna sredstva v masi sredstev za plače ministrstva za notranje zadeve (MNZ) oziroma policije, ki izhajajo iz sporazuma, če potrebnih sredstev za plače ne bo uspelo zagotoviti ministrstvu. V okviru plačnih anomalij pa bo proučila možnost ustreznega plačila omejitve članstva v političnih strankah ali možnost odprave te omejitve najkasneje do konca leta 2013.

V primeru sprejetja nove pokojninske zakonodaje bo vlada policiste obravnavala z upoštevanjem njihovih posebnih pogojev za upokojitev.

Drugi sindikati že nezadovoljni

Zaradi sporazuma so se že oglasili iz sindikata državnih organov Slovenije. Njihov predsednik Frančišek Verk se sicer strinja, da plače policistov niso zadovoljive in da ne delajo v dobrih pogojih dela, a na boljšem niso niti gasilci, cariniki, pripadniki Sove, vojaki ter pravosodni policisti, ki "dajo na razpolago svoje življenje za ceno med 550 in 700 evrov na mesečni ravni".

Od ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličanića pričakujejo odločitev, ali bomo pričeli odpravljati vse anomalije v plačnem sistemu, ali pa morda vsak zase pričeli borbo s posameznimi resornimi ministri po vzoru obeh policijskih sindikatov.

Dogovor dosežen, referenduma ne bo?

Organi obeh policijskih sindikatov in vlada bodo danes razpravljali o sklenjenem dogovoru. Če bodo z dogovorom soglašali in ga tudi formalno podpisali, naj bi predsednik SPS Zoran Petrovič umaknil pobudo za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Da so se več dni trajajoča pogajanja predstavnikov vlade in policijskih sindikatov v sredo zvečer končala z dogovorom, je povedal predsednik PSS Radivoj Uroševič.

Podrobnosti dogovora naj bi predstavili danes, potrdil pa je, da "ne gre v poseganje v aktualni zakon" za uravnoteženje javnih financ oziroma da je "v okvirjih, ki so možni".

Regres, potni stroški ...

Policisti so sicer v stavki, ki traja približno mesec dni, zahtevali izplačilo regresa za letni dopust za leto 2012 v višini 692 evrov bruto. Nasprotovali so enostranskim posegom vlade v plače, znižanju plač in prejemkov zaposlenih v policiji in na MNZ  ter posegom v potne stroške.

Vlada pa ni želela popuščati pri ukrepih, ki veljajo za cel javni sektor in so zapisani tudi v zakonu za uravnoteženje javnih financ, na katerem temelji rebalans proračuna.

Komentarjev 17
  • sintesi 08:46 26.maj 2012.

    BRAVO POLICAJI in beden narod ki ne premore ujeti trenutka ko bi s pomočjo policije ki je sicer podaljšna roka oblasti vrgli z oblasti ves smrad ki nas je pripeljal v prepad....upam da vam tole kaj pomeni-leto 1990- cca. 24 ...prikaži več miljonov prebivalcev države Jugoslavije, zunanji dolg cca. 20 milijard dolarjev, to pomeni cca. 900 dolarjev na prebivalca, gradijo se tovarne, šole, vrtci, bolnišnice ...------ leto 2010- cca. 2 milijona prebivalcev v državi Sloveniji, zunanji dolg cca. 36 milijard evrov (cca. 50 milijard dolarjev), to pomeni 18.000 dolarjev na prebivalca, kar je 2000% več kot leta 1990, tovarne se zapirajo, delavci so na cesti, znižujejo se pravice ... gradijo se nakupovalni centri......in oblast nam prepoveduje proslavljati dan mladosti............ZBUDIMO SE...BTW kje naj oddam podpis za referendum..........

  • 1111 09:22 25.maj 2012.

    Slovenci, podajmo roko podpore policajem, sedaj je čas, da se reši neumje in pokvarjenost sedanje vlade......gospodarstvo in JU...le vkup, le vkup!!!

  • 1111 09:19 25.maj 2012.

    ...ti si res na prepihu!!!