Slovenija
12 ogledov

"Če so rešili Stožice, naj še nas"

Mesečna vozovnica LPP stane 34 evrov. Toliko bodo zaradi odloka Mestne občine Lj Saša Despot
Subvencije. Štirje ministri in župan iščejo rešitev za prevoz 20 tisoč mladih.

Prevoz. Ministri za šolstvo, visoko šolstvo, socialne zadeve in promet imajo še nekaj več kot en teden časa, da zagotovijo skupno več kot tri milijone evrov za subvencioniranje prevoza za študente in dijake, ki nimajo stalnega prebivališča v Ljubljani. Predsednik Dijaške organizacije Slovenije Aleksandar Spremo jim sporoča: “Če so prek noči našli deset milijonov evrov za Stožice, pričakujemo, da jih bodo tudi za nas.”

Milijoni v enem tednu
Vrednost
. Po podatkih LPP naj bi subvencije, ki bi dijakom pokrile prevoz, znašale 1,1 milijona evrov, za študente pa okoli 2,3 milijona evrov.

Za eno leto
. Rešitev se išče le za eno leto, saj bo septembra 2011 subvencije za prevoz po novem zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev zagotavljala država.

V en glas: Proučujemo
Ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) je sprva rešitev našlo v spremembi pravilnika o subvencioniranju prevozov, ki bi zagotovila subvencijo približno pet tisoč dijakom in študentom višjih strokovnih šol, a je prejšnji teden padla v vodo. Predstavniki MŠŠ so tako skupaj z Ljubljanskim potniškim prometom (LPP) iskali novo rešitev, a je do danes niso našli.

“V začetku septembra in oktobra bo na ljubljanskih ulicah veliko dijakov in študentov. Ne vem – bodo pač hodili peš,” morebiten neuspeh pri ureditvi subvencij komentira Spremo.

17 evrov je do zdaj stala subvencionirana študentska ali dijaška mesečna vozovnica LPP.

Tudi Šos “proučuje”
V Študentski organizaciji Slovenije (Šos) na vprašanje, kaj bodo naredili za vnovično uvedbo subvencij, odgovarjajo, da proučujejo več različnih možnosti. Podobno načelen je Stane Pejovnik, rektor Univerze v Ljubljani. “Storili bomo vse, kar je v naši pristojnosti, da se diskriminacija zunanjih študentov odpravi,” pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.