Slovenija
105225 ogledov

Če tega še niste uredili, imate lahko težave

Upravna enota Linhartova Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Čakalna doba je v povprečju teden dni, a se lahko v dnevih, ki prihajajo tudi podaljša.

Pred odhodom v tujino preverite, ali imate ustrezen in veljaven dokument za potovanje v tujino. "Če je veljavnost dokumenta že ali bo potekla, pravočasno vložite vlogo za izdajo novega," svetujejo na ministrstvu za notranje zadeve. 

"Čakalna doba za izdajo nove potne listine ali osebne izkaznice je v povprečju teden dni. Ker upravne enote, izdelovalec potnih listin in osebnih izkaznic Cetis in Pošta Slovenije v času praznikov 27. aprila ter 1. in 2. maja 2023 ne poslujejo in je zaradi počitnikovanj v tujini pričakovati večje število vlog za izdajo osebnih dokumentov, se čakalna doba lahko tudi podaljša," opozarjajo.

Do konca leta bo veljavnost potekla nekaj manj kot 40.000 potnim listom in nekaj več kot 110.000 osebnim izkaznicam. Največ junija in julija. Zaradi tega je tudi takrat smiselno poskrbeti, da vloge za izdajo novih osebnih dokumentov oddate pravočasno. 

Vsaj 10 dni pred odhodom na pot

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice lahko vložite na kateri koli upravni enoti. Na ministrstvo priporočajo, da vlodo vložite vsaj deset dni pred dnem potovanja. Možna je tudi tako imenovana prioritetna ali nujna izdelava dokumentov, kar pomeni, da je dokument izdelan in odpremljen na pošto v enem delovnem dnevu, vendar je takšna izdelava dražja, saj je treba plačati dvojno upravno takso. 

Na spletni strani proizvajalca Cetis je objavljen podatek o čakalni dobi za izdelavo dokumenta.

Od 28. marca 2022 se izdajajo biometrične osebne izkaznice. Cena izkaznice z veljavnostjo deset let je 29,53 evra, otroške osebne izkaznice do 3. leta starosti 22,27 evra, otroške osebne izkaznice za starost od 3 do 12 let 24,07 evra ter otroške osebne izkaznice za starost od 12 do 18 let 24,93 evra. 

Dražje vas bo stala izdaja potnega lista. Potni list z veljavnostjo 10 let stane 48,67 evra, z veljavnostjo 3 let 37,77 evra, z veljavnostjo 5 let 41,87 evra in z veljavnostjo 1 leto 37,37 evra. 

potovanje kovček letalo zemljevid | Avtor: Profimedia Profimedia

Kam samo z osebno izkaznico in kam s potnim listom?

Z osebno izkaznico lahko potujete v vse države Evropske unije, v države Evropskega gospodarskega prostora (Islandija, Lihtenštajn, Norveška), v Švico, Albanijo, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Črno goro, Severno Makedonijo, Martinik, Moldavijo, Monako, San Marino in na Azore. Z osebno izkaznico je možno tudi potovanje v Gibraltar, a na Ministrstvu RS za zunanje in evropske zadeve svetujejo potovanje s potnim listom v izogib zapletom. 

Za obisk drugih držav morate imeti veljaven potni list. Nekatere države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več. "Za obisk drugih držav morate imeti veljaven potni list. Določene države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več. Državljanom zato svetujemo, da se v primeru potovanja predvsem v države z vizumskim režimom pravočasno pozanimajo o posebnih pogojih vstopa v te države na turističnih agencijah, spletnih straneh ali diplomatsko-konzularnih predstavništvih tujih držav," svetujejo na ministrstvu za notranje zadeve.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Pierre 13:24 24.april 2023.

    Če vam je potekel dokument zaprosite za izdajo novega,.. to pa je nasvet!!!!!!