Slovenija
13553 ogledov

Nove osebne izkaznice: Po več mesecih odslej možna širša uporaba

biometrična osebna izkaznica Ministrstvo za notranje zadeve
Od danes je v spletnih trgovinah na voljo mobilno aplikacijo eOsebna, ki omogoča enostavnejšo uporabo elektronske osebne izkaznice.

Z današnjim dnem je v spletnih trgovinah Google Play in App Store na voljo mobilna aplikacija eOsebna, ki omogoča enostavnejšo uporabo elektronske osebne izkaznice, ki se izdajajo od 28. marca letos. Z novo aplikacijo se uporabniki identificirajo pri uporabi spletnih storitev ter upravljajo z gesli elektronske osebne izkaznice, kar kljub posredovanim geslom za nastavitev kode PIN in aktivacijo elektronskega poslovanja doslej ni bilo mogoče.

Mobilna aplikacija omogoča brezstično uporabo elektronske osebne izkaznice. ''Z mobilno aplikacijo eOsebna želimo državljanom olajšati uporabo elektronske osebne izkaznice, kakor s skupnim imenom poimenujemo tri digitalna potrdila na čipu nove osebne izkaznice. Digitalno potrdilo za podpis in digitalno potrdilo za prijavo visoke ravni sta zaščitena s kodo PIN, medtem ko digitalno potrdilo nizke ravni omogoča prijavo brez vnosa kode PIN. Mobilna aplikacija omogoča brezstično uporabo elektronske osebne izkaznice, za kar se uporablja protokol NFC (angl. Near Field Communication),'' so zapisali na ministrstvu za javno upravo.

Za uporabo aplikacije sta potrebna osebna izkaznica s čipom in pametni telefon z operacijskim sistemom Android ali iOS, ki podpira protokol NFC. “Tega podpira velika večina pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android in telefoni iPhone od modela 7 dalje,” so razložili na ministrstvu.

Aplikacija skupaj s pametnim telefonom deluje kot čitalnik osebne izkaznice s čipom in omogoča uporabo obeh digitalnih potrdil za prijavo, tako visoke kot nizke ravni. “Ko imamo mobilno aplikacijo nameščeno na pametnem telefonu, moramo z njo povezati svojo osebno izkaznico, tako da prepišemo kodo CAN, ki je sestavljena iz šestih števk, te so navpično natisnjene ob desnem robu na sprednji strani osebne izkaznice. Z mobilno aplikacijo lahko povežemo tudi več osebnih izkaznic, kar omogoča, da na primer več družinskih članov uporablja svoje elektronske osebne izkaznice z enim samim pametnim telefonom,” so dodali na ministrstvu.

Z elektronsko osebno izkaznico do katerekoli aplikacije s SI-PASS prijavo

Ko je elektronska osebna izkaznica povezana, se lahko uporabnik z njo prijavi v katerokoli spletno aplikacijo, ki omogoča prijavo prek storitve SI-PASS. To naredi tako, da s seznama izbere prijavo z elektronsko osebno izkaznico in mobilno aplikacijo. Pri tem lahko uporabi bodisi brskalnik na mobilni napravi bodisi brskalnik na osebnem računalniku. Pri slednjem mora ob prijavi s kamero preko nove mobilne aplikacije zajeti kodo QR, ki se izpiše na zaslonu osebnega računalnika.

Z mobilno aplikacijo eOsebna lahko urejamo nastavitve aplikacije ter pregledujemo podatke elektronske osebne izkaznice. Z mobilno aplikacijo lahko elektronsko osebno izkaznico tudi aktiviramo, ji spremenimo kodo PIN ali jo odklenemo s pomočjo kode PUK.

Mobilna aplikacija eOsebna omogoča urejanje nastavitev aplikacije ter pregledovanje podatkov elektronske osebne izkaznice. Z mobilno aplikacijo se lahko elektronsko osebno izkaznico tudi aktivira, se ji spremeni kodo PIN ali odklene s pomočjo kode PUK. Na ministrstvu še sporočajo, da je ob mobilni aplikaciji še vedno na voljo klasičen način uporabe elektronske osebne izkaznice za prijavo v elektronske storitve in za elektronsko podpisovanje ter urejanje gesel s pomočjo čitalnika.

dezurni@styria-media.si

Delo za računalnikom. Slovenija Nov fiasko z novimi osebnimi izkaznicami
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.