Slovenija
8 ogledov

Če voda smrdi, nikar vanjo

Aleš Petrovič z inštituta za varovanje zdravja meni, da so naše kopalne vode “v Žurnal24 main
Poročilo. Arso objavil poročilo o kakovosti kopalnih voda. Neurja. Kakovost voda dobra, poslabšanje ob nevihtah.
 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Za povečavo kliknite na grafiko.

Kakovost. “Podatki monitoringa kopalnih voda potrjujejo, da je kakovost 48 slovenskih kopalnih voda, ki so pod nadzorom države, dobra.” Tako je ob objavi poročila o kakovosti kopalnih voda v Sloveniji dejala soavtorica poročila Mateja Poje z Agencije RS za okolje (Arso).

Dva načina
Vrednotenje. V Sloveniji imamo dva načina vrednotenja kopalnih voda. Nacionalni pravilnik o minimalnih higienskih zahtevah za kopalne vode ima ostrejše mikrobiološke zahteve kot evropska direktiva o kopalnih vodah.
Profil. Na Arsu pripravljajo profile kopalnih voda, kjer s terenskimi ogledi ugotavljajo potencialne možnosti onesnaževanja.

Kakovost kopalnih voda je po njenih besedah močno odvisna od vremenskih razmer, kakovost je dobra predvsem v obdobju suhega vremena. “Kratkotrajno poslabšanje opažamo ob nevihtah in obilnejših padavinah,” je pojasnila. Meteorna voda spere brežine, njen vnos v kopalno vodo pa povzroči, da se vode ohladijo, postanejo motne in deroče ter že na pogled nevabljive za kopalce.

Izboljšanje kakovosti
Po vrednotenju kopalnih voda v skladu z evropsko direktive je bilo v letu 2008 pet celinskih voda neskladnih z mejnimi vrednostmi. Lani je bil neskladen le vzorec iz Soče pri Solkanu. Na morju je bila v letu 2008 določena ena neskladna kopalna voda, lani so bile vse kopalne vode skladne.

V letu 2008 je bilo glede na mejne vrednosti pravilnika o minimalnih higienskih zahtevah za kopalne vode mikrobiološko neskladnega 12,2 odstotka vzorcev. Lani je bil delež neskladnih vzorcev 6,6-odstoten.

“Menim, da se bo kakovost naravnih kopalnih voda z leti izboljševala,” pravi Pojetova. K temu bo po njeni oceni prispevala priključitev večjih naselij na kanalizacijsko omrežje ter posodobitev komunalnih čistilnih naprav.

Kdaj v vodo

Ne skačite v vodo pregreti
Kdaj. Ne hodite v vodo, če se počutite slabo, s polnim ali praznim želodcem in pod vplivom alkohola ali drugih psihotropnih snovi. Po obilnem obroku si pred odhodom v vodo privoščite vsaj uro počitka. Ne skačite v vodo, če je telo pregreto. Postopno se privadite na temperaturo vode.
Plavanje. Nikoli ne plavajte sami, zlasti ne na daljših razdaljah. Če vas zagrabi krč, iztegnite in sprostite mišico. Če vas ujame nevihta, pojdite čim prej iz vode.
Otroci. Otrok nikoli ne puščajte brez varstva v bližini vodnih površin, še manj v vodi, pa čeprav plitvi. Treba jih je ves čas budno spremljati in opazovati.

“Po večjih neurjih bi na splošno odsvetoval, da se gre v vodo,” je dejal Aleš Petrovič z inštituta za varovanje zdravja. Da se voda zbistri, po njegovi oceni včasih traja tudi več dni, zato mora kopalec sam presoditi, kdaj je voda primerna za kopanje. “Če voda smrdi, so na njej mehurčki, je kalna in motna ali v njej plavajo mrtve ribe, to povzroča nek gnus in nočeš noter,” je dodal. Ljudem zato svetuje, naj uporabijo svoj občutek in naj ne prisegajo le na eno laboratorijsko analizo. “Enkraten vzorec je rezultat trenutka. Da si ustvarimo sliko ene vode, moramo imeti ogromno število vzorcev več let,” je sklenil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.