Slovenija
25 ogledov

Čedalje več prepovedi blackberryjev

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Po tem, ko so mobilne telefone znamke Blackberry prepovedali v Savdski Arabiji, so se za enako potezo odločili tudi v Evropski komisiji.

Savdska Arabija se je za blokado storitev na mobilnih aparatih znamke Blackberry odločila, ker "trenutno stanje ni v skladu z regulatornimi zahtevami". Težava naj bi spet bile domnevne varnostne grožnje.

Oktobra bodo sicer na blackberryjih prepovedali pošiljanje sporočil, elektronske pošte in brskanje po svetovnem spletu v Združenih arabskih emiratih. Menijo namreč, da so podatki s teh telefonov nemudoma poslani v tujino, "kjer jih obdeluje tuja, komercialna organizacija".

Tako v Savdski Arabiji kot v Združenih arabskih emiratih so blackberryji priljubljeni med poslovneži in med mladino, saj se z njihovo uporabo mnogi izogibajo pretiranemu nadzoru s strani države.

Evropska komisija na Apple in HTC
Za podobno potezo pa se je odločila tudi Evropska komisija, prav tako iz varnostnih in finančnih razlogov. 32 tisoč zaposlenih bo po novem uporabljalo mobilnike znamke Apple in HTC.

Vladam ne dopustijo nadzora
Blackberryji so sicer priljubljeni med menedžerji, ki si želijo varne komunikacije. Research in Motion (RIM) ima tukaj nadzor nad svojo mrežo, kar mnogim vladam ni všeč. Ustanovitelj in eden od izvršnih direktorjev RIM Mike Lazaridis je pred dnevi dejal, da bi s tem, ko bi omogočila vladam nadzor nad sporočili na mobilnikih, družba ogrozila svoj odnos s strankami. In kot še pravi, tega niso pripravljeni storiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.