Slovenija
12 ogledov

Čeferin z Dimičevo ni kršil etike

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Z zastopanjem Simone Dimic Odvetniška družba Čeferin ni kršila poklicne etike. Tako se glasi odločitev disciplinskega tožilca odvetniške zbornice.

Odvetniška zbornica Slovenije je sprejela odločitev glede prijave Klemenčičeve komisije v zadevi Simona Dimic. Ta je 19. novembra vložila prijavo zoper Odvetniško družbo Čeferin, in sicer zaradi kršitve poklicne etike. Čeferini so namreč že sodelovali in zastopali tudi Komisijo za preprečevanje korupcije; ko so prevzeli še zastopanje Dimičeve, ki jo je komisija klicala na zaslišanje, naj bi kršili poklicno etiko. Odvetniška zbornica je prijavo po pisanju Dela zavrnila kot neutemeljeno.

Kot nadaljuje Delo, Mitja Jelenič Novak z odvetniške zbornice poudarja, da bi takšno kršitev lahko očitali odvetniku, ki bi v isti stvari zastopal nasprotno stranko, oziroma bi zastopal stranko, ki je v sporu z njegovo, tudi če gre za drugo zadevo. V sklepu je zapisal, da se strinja s stališčem Petra Čeferina, da komisije ni mogoče imeti za nasprotno stranko osebe, ki je v postopku pred komisijo vabljena na zaslišanje.

Spomnimo. Dimičeve na zaslišanje pred komisijo ni bilo; Odvetniška družba Čeferin je v njenem imenu na ustavno sodišče vložila predlog o zadržanju izvajanja spornih členov zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Sodišče je predlog zavrnilo, kar je komisija za naš portal pozdravila: ''Ustavno sodišče je pritrdilo našemu stališču, da ne obstaja nevarnost nastanka nepopravljivih posegov v človekove pravice Simone Dimic ali oseb, ki bi jih komisija vabila na svoje seje v zvezi z zadevami, ki jih obravnava''.

Postopek zoper Simono Dimic zaradi sumov koruptivnih dejanj pri Komisiji za preprečevanje korupcije še poteka, pravijo na komisiji. Končne odločitve še niso sprejeli, saj se je preiskava razširila še na nekatera druga področja, kjer postopki obravnave še vedno potekajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.