Slovenija
31 ogledov

Cekuta prodaja vilo, tožilstvo pa nič

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Celjski slikar Jure Cekuta prodaja vilo v bližini Celja. Čeprav mu tožilstvo v zadevi patria očita 460.875 evrov protipravne premoženjske koristi, zneska s plombo ni zavarovalo.

Tožilka v zadevi patria Branka Zobec Hrastar je namreč za današnjo izdajo Dnevnika dejala, da tožilstvo zahtevka za zavarovanje premoženjske koristi ni podalo, ker za to niso izpolnjeni vsi pogoji iz 205. člena zakona o kazenskem postopku.

Cekuta: Ne bom prodal pod ceno

Cekuta je za Dnevnik dejal, da nepremičnino prodaja, ker bi rad dobil denar za gradnjo novega objekta, saj ima "nove ideje".

Ob tem zanika, da prodaja zato, ker bi se želel izseliti iz Slovenije ali pa zaradi finančnih razlogov.

S prodajo se mu sicer ne mudi, prav tako hiše ne bo prodal pod ceno.

Slednji predvideva, da se premoženje zavaruje ko "obstaja nevarnost, da bi obdolženec, sam ali prek drugih oseb, to korist uporabil za nadaljnjo kriminalno dejavnost ali da bi jo skril, odtujil, uničil ali kako drugače z njo razpolagal, tako da bi onemogočil ali otežil njen odvzem po končanem kazenskem postopku".

Ena izmed razlag, zakaj tožilstvo Cekuti ni zaplenilo premoženja, je, da je slednji le polovičen lastnik nepremičnine.

Iz zemljiškoknjižnega izpiska pa izhaja, da je na polovici vile, katere lastnik je Cekuta, vpisanih večje število hipotek. Sodišče tako njegovega premoženja ne more zablokirati, saj bi s tem poseglo v pravice drugih upnikov.

Spomnimo. Tožilstvo Cekuti očita, da je od brigadirja Petra Zupana dobil več internih dokumentov obrambnega ministrstva glede dinamike nabav oklepnikov in taktične karakteristike.

Cekuto je za dostavljanje informacij plačevala Patria in podjetje njenega takratnega lobista Hansa Wolfganga Riedla. Policija pa je v preiskavi ugotovila, da slikar prihodkov, ki jih je dobil od posla s Patrio, ni prijavil slovenski davkariji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.