Slovenija
2550 ogledov

Župan v ekpresno prenovo, 500 gostov bo ostalo brez sobe v Celici

alcatraz, zapor, celica Reuters
Mestna občina Ljubljana bo ostala lastnik Celice, je potrdil župan Zoran Janković in napovedal njeno prenovo in menjavo upravljavca.

Po tem ko na dražbi Mestne občine Ljubljana (MOL) ni bilo kupcev, ki bi bili za kultno nepremičnino na Metelkovi ulici pripravljeni odšteti vsaj za 2,34 milijona evrov, se je župan Zoran Janković odločil, da bo ostala v rokah občine.

zoran janković | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Do sedaj je hostel vodil Zavod Šouhostel Tomaža Juvana, ki pa se jim je najemna pogodba pogodba s koncem leta, ustno pa je bilo dogovorjeno, da bo svojo dejavnost opravljal do 15. januarja. A kljub temu, da je župan navajal, "da hotelirstvo ni primerna dejavnost za občino", bo nepremičnino v upravljanje prejelo prav "mestno podjetje" Javni zavod Ljubljanski grad. Predloge za vodenje Celice so pridobili tudi še od zavodov Turizem Ljubljana in Mladi zmaji.

Pred tem bodo Celico še temeljito obnovili.

"Računam, da bomo s 1. marcem pokazali Celico v novi luči," je pojasnil Zoran Janković in da pri tem računajo tudi na donacije. Projektant prenove bo Janko Rožič, arhitekt, ki je skupaj s sodelavci že projektiral mladinski hotel Celica, nad prenovo pa naj bi bdel še podžupan Janez Koželj. "Ni mu treba gledati, ali bo kad stala 600 evrov ali 1.600 evrov," je odgovarjal župan, ki si nadeja vrhunske prenove.

Na občini se bodo poskušali s Tomažem Juvanom dogovoriti za odkup blagovne znamke Celica, v kolikor ne bo šlo, pa bo hostel dobil drugo ime. Juvan je sicer po Jankovićevih navedbah na občino poslal predlog za odprodajo tistega, kar meni, da je v Celici njegovo, za odkup blagovne znamke Celica ter za kritje stroškov rezervacij, ki jih je še zabeležil za letošnje leto, a je župan ocenil, da gre za "nerazumno številko".

500 gostov bo ostalo brez sobe v Celici

V Zavodu Šouhostel, ki ga ima v lasti Tomaž Juvan, so se odzvali, da so presenečeni nad odločitvijo občine. Odločitev lastnika bodo spoštovali, obljubljajo pa tudi, da bodo v najkrajšem času poskrbeli za 500 gostov, ki so že rezervirali namestitve v naslednjih treh mesecih, in za ohranjanje vrednosti vseh sredstev vezanih na Celico.

Hostel Celica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Sodelavce pa so - kot so zapisali v izjavi za javnost - že več kot mesec nazaj seznanili z možnostjo prekinitve sodelovanja. Župan je sicer navajal, da bi del zaposlenih lahko v hostlu ostal še naprej.

Ustvarjalci kulturnega programa naj bi dobili petletno pogodbo

Ustvarjalci kulturnega programa v Celici KUD Sestava, ki so najbolj nasprotovali prodaji Celice, naj bi z novim upraviteljem podpisali še petletno pogodbo za sodelovanje, pod pogoji, ki je imel v lanskem letu, sicer pa bodo za dodatne programe objavljeni tudi razpisi.

Predsednica KUD Sestava Vesna Krmelj je bila po poročanju STA nad današnjo razgrnitvijo občinskih načrtov glede Celice vidno presenečena in meni, da bi se morali okoli prihodnosti objekta pogovarjati še naprej. To, kar se je sedaj zgodilo, pa prepoznava kot prevzem. KUD Sestava pa naj bi v kratkem, najbrž že v sredo, pripravil novinarsko konferenco, na kateri bodo podrobneje predstavili svoja stališča.

zoran janković Na dražbi Slovenija Občinska uprava v prodajo Hostla Celica, izpitnega centra na Roški in nadstropja na Kerstnikovi
Komentarjev 6
  • Dusan Kokalj 14:42 10.januar 2018.

    Jankovič še enkrat kaže moč in svojo zlobo.

  • klincek 13:07 10.januar 2018.

    Podret te umetnike pa zjagat za tekoči trak delat.

  • Žurnalček 16:45 09.januar 2018.

    Pogodba potekla 15 januarja , najemojemalec pa gostom prodajal sobe do marca meseca !!!!!!!!!!!!