Slovenija
1315 ogledov

Občinska uprava v prodajo Hostla Celica, izpitnega centra na Roški in nadstropja na Kerstnikovi

zoran janković Saša Despot
Mestna uprava se je odločila za prodajo treh vidnih nepremičnin v centru Ljubljane na Kersnikovi ulici 6, Metelkovi ulici 8 in Roški cesti 25. Ustvarjalci programa v Hostlu Celica so nad prodajo zaskrbljeni.

Čeprav je ljubljanska občina še lani, ko je pridobila stoodstotni delež nepremičnine, v kateri domuje Hostel Celica, zagotavljala, da jih prodaja ne zanima, so se zdaj odločili drugače. Na javni dražbi, 14. decembra, si želijo nepremičnino veliko nekaj več kot 1000 kvadratnih metrov prodati vsaj za 2,34 milijona evrov, kjer so postavili izklicno ceno.

Hostel Celica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Prodaja stavbe, bivšega zapora, kjer zdaj že štirinajst let deluje večkrat nagrajeni hostel, je presenetila tudi Kulturno-umetniško društvo Sestava, v katerem delujejo avtorji projekta in organizatorji kulturno-umetniškega programa hostla Celica. Župana Zorana Jankovića in podžupana Janeza Koželja v odprtem pismu pozivajo, naj ustavita prodajo, "ki ogroža turistično znamenitost, kulturno vrednoto in prostor spomina ter enega redkih svetovno uspešnih projektov samostojne Slovenije".

Ljubljanski župan Zoran Janković se je ob tem odzval, da hotelirstvo ni primerna dejavnost za občino in da so se odločili za prodajo objekta, ker je ta potreben popolne prenove.

"Videli bomo, ali je sploh interes za tako ceno. V pogodbi pa bo zapisano, da mora v objektu ostati hotelirska dejavnost kot tudi spomenik. Če bomo dobili kupca, bomo Zavodu za kulturno dediščino tudi predlagali, da objekt zaščiti kot spomenik lokalnega pomena," je pojasnil Janković, ki je ustvarjalcem umetniške dejavnosti in umetnin, ki so razstavljene in postavljene v objektu Celice, odgovoril: "Nikoli se na nas ni nihče obrnil, pogovarjate se s tistimi, s katermi ste se pogovarjali doslej."

Z menjavo nepremičnine do stoodstotnega lastništva

Občina je bila do lanskega leta sicer le 75-odstotna lastnica prostorov, preostali del pa si je lastil ŠOU v Ljubljani oziroma takrat še njihov ŠOUhostel. Delež nepremičnine na Metelkovi 8 so se študentski funkcionarji nato odločili zamenjati za prostore na Kersnikovi 4, kjer so želeli študenti odpreti nov študentski dom, nato pa so prodali še ustanoviteljski delež v hostlu. Z obrazložitvijo, da se bodo stroški v prihodnosti gotovo povišali, stavba pa je potrebna obnove.

Ustanoviteljske pravice je za 290.000 evrov kupila družba TJs, turistična agencija, ki je v večinski lasti dosedanjega direktorja hostla Tomaža Juvana. Njihova najemna pogodba pa se po navedbah, ki jih občina navaja v oglasu, izteče letos.

Če ne bo prodaje, nov najemnik?

Župan, ki sicer nekoliko dvomi v prodajo, je pojasnil, da se bo občina, v kolikor kupca ne bodo našli, odločila najprej za krajše podaljšanje najemne pogodbe z obstoječim najemnikom, nato pa bodo šli z javnim razpisom v novo iskanje najemnika za daljše časovno obdobje.

Naprodaj še izpitni center na Roški cesti in nadstropje na Kersnikovi

Poleg Hostla Celica bo na isti dražbi mestna občina skušala prodati še celotno stavbo na naslovu Roška cesta 25, kjer deluje izpitni center. Za 350,40 kvadratnega metra veliko stavbo občina želi iztržiti vsaj 456.000 evrov, pri čemer ima najemnik sklenjeno podgodbo za nedoločen čas. Podobno velja tudi za poslovne prostore v 6. nadstropju stavbe na naslovu Kersnikova ulica 6 v Ljubljani v izmeri 208,10 kvadratnega metra. Zanje želi mestna občina vsaj 250.000 evrov.

Komentarjev 1
  • Dixon 08:50 01.december 2017.

    Stavba rabi prenovo. Občina je ne bo obnavljala. V pogodbi zapisano, da mora hostel še naprej obratovati in pika.