Slovenija
3 ogledov

Cen še niso določili

Zamisel o bivalni enoti se je rodila iz skrbi, kaj bo z osebami z motnjami v duš Žurnal24 main
Bivalna enota. Prihodnji mesec bo odprta že dve leti, a je še vedno prazna.
Trije soinvestitorji
Sredstva. Društvo Sožitje – Trebnje je 20 let namensko zbiralo sredstva za izgradnjo enote. Naložba je stala okoli 1,3 milijona evrov. Soinvestitorja sta poleg društva Občina Trebnje ter ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Trebnje. “Najbolj nas moti negotovost, ko ne veš, ali je vselitev stvar enega meseca ali enega leta,” so povedali starši oseb z motnjami v duševnem razvoju, ki že mesece čakajo na vselitev v bivalno enoto. V enoti je 12 postelj, trenutno pa je za vselitev prijavljenih osem ljudi. Predvsem težko je za tiste starše, ki svojih otrok nimajo kam dati in morajo stvari vsakodnevno reševati drugače, so izpostavili.

V VDC pripravljeni
“VDC ima že nekaj časa pripravljene in usposobljene kadre za delo v bivalni enoti, prostore smo že generalno očistili ter naročili in izvedli dezinfekcijo vode, tako da lahko takoj začnemo delati,” je povedala Romana Trpin, direktorica Varstveno-delovnega centra (VDC) Novo mesto, ki je enoto prevzel v upravljanje. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pa so pojasnili, da je skladno z veljavno zakonodajo pogoj za odprtje enote ureditev najemnega razmerja in soglasje k ceni.

Usklajevanja
Soinvestitorji so januarja podpisali aneks k pogodbi o sodelovanju in konec aprila pogodbo o ureditvi medsebojnih razmerij. “Zdaj pa usklajujemo besedilo in kvadrature zaradi podpisa najemne pogodbe med VDC in Društvom Sožitje – Trebnje, kar bistveno vpliva na ceno storitve, ki jo bodo morale sofinancirati občine, iz katerih prihajajo uporabniki,” je pojasnila Trpinova. Na ministrstvu pa so dodali, da z zavodom usklajujejo tudi cene oskrbnega dne.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.