Slovenija
14 ogledov

Cena nafte podira rekorde

110308_istock1_nafta Žurnal24 main
Vrtoglavi rasti cene nafte ni videti konca. Vse kaže, da bo v kratkem prebila psihološko mejo 110 dolarjev. V ozadju naj bi bili interesi špekulantov.

Na newyorški borzi je za sod nafte treba plačati 109,2 dolarja, na londonski borzi pa prav tako visokih 105 dolarjev. Najnovejše poročilo Mednarodne agencije za energijo v Parizu navaja, da se bo nafta ne glede na pešajočo svetovno konjunkturo še naprej dražila.

Špekulanti dvigajo cene
Po mnenju strokovnjakov najnovejši dvig cene nafte ne odraža razmerja med ponudbo in povpraševanjem.  Mark Pervan z avstralske banke "ANZ Bank" denimo opozarja na kalkulacije naložbenikov. Meni, da špekulativno usmerjeni naložbeniki vidijo v naftnem trgu priložnost za hitri zaslužek. Še posebno tako imenovani hedge fondi usmerjajo precej svojega kapitala na natfni trg in umetno dvigajo cene nafte, nato pa kujejo dobičke. Pervan meni, da bi se lahko cena nafte še precej dvignila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.