Slovenija
6079 ogledov

Cena študentskega dela se je zvišala

mladi delo tujina Žurnal24 main
Nov znesek najnižje dovoljene bruto urne postavke je za 12 centov višji.

Z današnjim dnem se je zvišala minimalna urna postavka za študentsko delo s trenutnih 4,61 evra na uro bruto na 4,73 evra na uro bruto. Gre za z zakonom določeno letno uskladitev z gibanjem povprečne plače, ki velja za vse obračunane napotnice po današnjem datumu.

Posredniki študentskega dela so za Slovensko tiskovno agencijo (STA) ocenili, da dvig minimalne študentske postavke ne bo prinesel posebnih sprememb. V agenciji M servis so ocenili, da se bo nekoliko povečalo zanimanje za prosta dela med dijaki in študenti, a dodajajo, da v agenciji že zdaj ne uspejo zadostiti vsemu povpraševanju delodajalcev po študentskem delu. V podjetju Adecco ne pričakujejo posebnih sprememb.

Delodajalci sicer najbolje nagrajujejo dela, kot so anketiranje, promocije in degustacije, težja fizična dela in vsa kratkotrajna dela. Najnižje urne postavke pa dosegajo strežba, čiščenje, delo v administraciji, polnjenje polic.

Čeprav so študentski servisi ocenjevali, da se bo študentsko delo po uveljavitvi reforme zmanjšalo za tretjino, se to ni zgodilo v taki meri. "Glede posledic sprememb študentskega dela ugotavljamo, da je obseg študentskega dela stabilen kljub siceršnji rasti zaposlovanja," so posledice mini reforme ocenili lani na ministrstvu za delo, kjer so sprva sicer napovedovali dodatne sistemske spremembe, a se to kot kaže ne bo zgodilo. Glede na aktualno stanje na trgu so njihove priorite predvsem druge spremembe na trgu dela, katerih namen je večja aktivacija in preprečevanje kršitev delavskih pravic.
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.