Slovenija
21633 ogledov

Toliko s študentskim delom zaslužijo rekorderji

Študentsko delo
1/2
Anže Petkovšek
Ni jih malo, ki "prek študenta" zaslužijo precej več od povprečne plače.

Čeprav je študentskega dela skoraj pol manj kot pred leti, nekateri prek študentskega servisa še vedno zaslužijo več kot večina zaposlenih.

Rekorderja na lestvici sta lani zaslužila okrog 27 tisoč evrov, kar je 2250 evrov mesečno. Gre za bruto znesek. Povprečna bruto plača je približno 1600 evrov, kar je 650 evrov manj.

Finančno upravo smo zaprosili za podatke, koliko največ so zaslužili dohodninski zavezanci, ki so imeli prihodke od študentskega dela. Podatki so v dveh rubrikah, saj se posebej vodijo za študente, ki imajo pravico do posebne olajšave in tiste, ki je nimajo. Zelo poenostavljeno povedano, študentom, mlajšim od 26 let se 2477 evrov zaslužka s študentskim delom ne obdavči.*

Rekorder zaslužil 20 tisoč evrov manj

Z olajšavo je delo prek študentskega servica bolj zanimivo, na lestvici tistih, ki imajo pravico do olajšave, ima prvih deset višje prihodke kot med tistimi brez olajšave. Rekorder je zaslužil skoraj 28 tisoč evrov, deseti po vrsti pa skoraj 20 tisoč evrov, kar je še vedno več od povprečne plače.

Delo zaposlitev natakar natakarica služba Slovenija Študentsko delo se je prepolovilo

Pri tistih brez olajšave je imel deseti na lestvici šest tisoč evrov manj prihodkov. Skupaj je imelo prvih deset z olajšavo 42 tisoč evrov več prihodkov kot tisti brez olajšave.

V letu 2015 je rekorder prek študentskega dela prejel kar 46 tisoč evrov, to je povprečno več kot 3800 evrov na mesec.

Prispevki oklestili študentsko delo

Od študentskega dela se od februarja 2015 plačuje tudi prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar je študentsko delo bistveno podražilo. Da študent dobi tisoč evrov neto, mu mora delodajalec plačati skoraj 1700 evrov, od nakazila pa se plača tudi dohodnina.

Zpiz Slovenija Vplačal za dva tisočaka prispevkov, v evidenci pa še nič pokojninske dobe

Ključna ugodnost študentskega dela kljub dokaj primerljivim stroškov z drugimi oblikami dela ostaja fleksibilnost.

Študenti Študenti Slovenija Študenti zmanjšali pokojninsko luknjo za 53 milijonov

* Študentska olajšava se prizna tudi osebi, ki je starejša od 26 let, če se vpiše na študij do 26. leta starosti, in sicer za dodiplomski študij za dobo največ šest let od dneva vpisa in za podiplomski študij za največ štiri leta od dneva vpisa

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:21 17.oktober 2017.

    To pa samo zato, ker delodajalec plača študenta isto, kot delavca - razlika je v davkih, ki se ga daje državi. S tem, da je študent bolj zadovoljen, kot delavec. Torej rešitev? Znižat davke na plačo.

  • Gigiiinjo 13:31 17.oktober 2017.

    naj se služi. medtem država dopušča da delavcevm fabrike na plačujejo minimalno plačo in mora država to razliko nadoknadit. kdo je nor?

  • Avatar praufo
    praufo 11:55 17.oktober 2017.

    ja to je čisto narobe svet, seveda naj služijo, še več, ampak sistem plač in nagrajevanja je tako gnil in trohnel, da ga samo še lupina drži skupaj ... imamo ljudi, ki morajo delat, garat, medtem ko ostali nočejo, ker ...prikaži več je delo razvrednoteno, koliko časa bomo še živel v tej lupini, mi ni jasno