Slovenija
127 ogledov

Cene dizla in 95-oktanskega goriva še regulirane, druge nič več

Slovenija 18.02.2014 gorivo, bencin, dizel, tocenje goriva v avtomobil, Petrol, Saša Despot
Država v delno liberalizacijo cen goriva; 95-oktanski bencin in dizel bi ostala regulirana, 100-oktanski in kurilno olje pa ne. Po predlogu bo uredba začela veljati 9. februarja

Sodeč po predlogu ministrstva za gospodarstvo bodo omejene le še cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva, cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja pa ne več.

Gre za prvi korak k liberalizaciji cen, pojasnjujejo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer so predlagali spremembo uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov. 

Bencinska črpalka | Avtor:  Foto: Dejan Mijovic Foto: Dejan Mijovic
"Prvi korak je liberalizacija cen za neosvinčene bencine višjih oktanskih vrednosti in ekstra lahkega kurilnega olja. Ukrep določitve cen ostaja v veljavi za 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo (dizel), ki sta vključena v predlog uredbe," so zapisali na ministrstvu v predlogu,  kar pomeni, da bo oblikovanje cen 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina in dizla ostalo enako kot doslej.

Kot je znano jih država regulira po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro, modelske cene pa se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij.

V proračun nekoliko manj denarja

Po mnenju ministrstva za finance, bo imela spremenjena uredba rahle negativne učinke, saj bi se zaradi sicer rahlega dviga cen bencinov, ki niso več pod nadzorom povečala poraba cenejšega 95-oktanskega bencina.

"Na podlagi ugotovitev, da je povpraševanje po motornem 98- in večoktanskem neosvinčenem bencinu cenovno precej neelastično, hkrati pa je motorni 95-oktanski bencin, ki bo še naprej pod regulacijo, dober nadomestek motornemu 98- in večoktanskemu bencinu, je ministrstvo za finance ocenilo, da bo prišlo do sorazmerno majhnega izpada javnofinančnih prihodkov odprave regulacije cen motornega 98- in večoktanskega bencina, t.j. za približno 0,3 milijona evrov," so zapisali v gradivu.

Cena kurilnega ne bo bistveno višja

Pri kurilnem olju pričakujejo, da se zaradi "dokaj konkurenčnega okolja in enostavnega vstopa novih konkurentov končna cena za potrošnike (skupaj s prevozom goriva na dom) ne bo bistveno spremenila, zato tu ne bo prišlo do zaznavnih finančnih učinkov".

Cene naftnih derivatov v Sloveniji se po metodologiji oblikujejo od leta 2000. Distributerji naftnih derivatov so že večkrat dali pobudo za liberalizacijo cen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:55 26.januar 2016.

    Točn tko. Država je skrbela samo za to da ni šla cena preko razumne meje. Je pa še vedno lahko bila konkurenca in nižje cene od maksimalnih cen. Ampak to ni bilo nobenmu v interesu ker se tak ve da ...prikaži več ima Petrol pri nas malo manj kot monopol in mu ni treba skor nič naredit da to tud ostane. Enostavno ima črpalk malo morje v primerjavi z konkurenco.

  • alojzr 18:56 26.januar 2016.

    Ah, to ni nikakršna liberalizacija, levji delež trga goriv so obdržali pod kontrolo. Dobro, da se ne hvalijo, da ne bodo več kontrolirali cen premoga na črpalkah (kdove, mogoče kakšno vozilo še parni stroj poganja).

  • allstarr111 18:28 26.januar 2016.

    Glede bullšita okrog konkurenčnosti, naftnim derivatom je država regulirala le NAJVIŠJO ceno, dočim najnižja ni bila regulirana nikoli.