Slovenija
27 ogledov

Cene nadziramo predvsem sami

Anja Ščuka, novinarka Žurnala24 (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Na trgu jo najbolje odnesejo dobro informirani potrošniki, ki kupujejo po pameti.

Maloprodajne cene, dvakrat višje od nabavne, nerazumljive akcije in ogromne razlike v cenah za popolnoma enake izdelke. To se dogaja na trgu. Če ti uspe prodati cenen plašč za dva tisoč evrov, ga boš po takšni ceni prodajal še naprej in dobro zaslužil.

Cene trgovci prosto oblikujejo, pri tem pa skrbijo, da bo njihov izkupiček čim višji. Ker država nadzora nad takšnimi cenami nima, moramo zase skrbeti sami. Skozi bodo najbolje prišli dobro informirani potrošniki. Sicer pa velja pravilo: največ prihraniš, če kupuješ po pameti, pa še to le tisto, kar nujno potrebuješ.

Visoke marže. V ponedeljek smo pisali o visoki marži ene od slovenskih lekarn. Ker so imele nekatere lekarne tudi po mnenju uvoznika previsoko ceno, je te izdelke označil s priporočeno ceno, ki je vključevala dogovorjeno 30-odstotno maržo lekarn.

S tem je želel zaščititi predvsem potrošnike, je povedal. Od previsokih marž pa ne izgubljamo le potrošniki. Negativen učinek se kaže tudi pri proizvajalcih in uvoznikih, saj povpraševanje po njihovih izdelkih zaradi višjih cen pogosto pada. Vse večje je tudi naše nezaupanje do trgovcev.

Na spletni strani Predlagam.vladi.si je nekdo prosil državo, naj postavi zakonske okvirje, v katerih se lahko gibljejo trgovske marže. Prepričan je, da slovenski trg zaradi očitnih prenavitih cen ni sposoben samoregulacije prek ponudbe in povpraševanja.

Sama pa uvoznikom predlagam, naj, kjer morejo, sledijo lekarniški zgodbi. Prilepijo naj priporočeno ceno in zaščitijo sebe ter svoje kupce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.