Slovenija
29 ogledov

Cene proste, konkurenca ne

Marino Antolovič Suzana Kos
Komunalne storitve. O izvajalcu in ceni bo odločala občina.

Uredba. “Če sprostitev komunalnih cen pomeni, da bodo podjetja poskušala tudi racionalizirati svoje poslovanje, potem naj bo. Če bodo s cenami pretirano izsiljevali in poskušali svoje neracionalnosti v poslovanju preliti v višjo ceno, pa to ne bo šlo,” Marino Antolovič, direktor družbe Istrabenz turizem, komentira sprejeto vladno uredbo, s katero bo od 1. januarja oblikovanje cen komunalnih storitev prešlo v popolno pristojnost lokalnih skupnosti.

Antolovič je prepričan, da bi morala vlada, če sprošča cene, na tem področju omogočiti konkurenco, ki razen na področju posebnih odpadkov (stekla, papirja, plastike) ni mogoča. Občinski odloki, ki določajo, kdo opravlja te storitve in podeljuje koncesije, jo namreč onemogočajo.

Dobička jim ni dovolj

Tako na primer na Novogoriškem komunala, ki je dejansko v večinski zasebni lasti, storitve opravlja v šestih občinah. Podjetje posluje z dobičkom, pogledali smo rezultate za zadnjih pet let, a vseeno napoveduje podvojitev svojih cen. So na Mestni občini Nova Gorica morda razmišljali o konkurenci iz Italije? Če bodo italijanske nosečnice rojevale v Šempetru, bi morda lahko goriški komunalni delavci pobirali smeti pri nas.

“Odkar je bila v prejšnjem mandatu koncesija podeljena Komunali Nova Gorica, so bile cene zamrznjene, zato tu ni bilo drugih možnosti. Pobude glede odlaganja odpadkov so v preteklosti prihajale predvsem z italijanske strani, in sicer glede možnosti odlaganja njihovih odpadkov na našem odlagališču, vendar dogovora ni bilo,” so nam povedali na občini.

Komentarjev 1
  • feferon 12:15 27.november 2012.

    Banda! Smeti jim sortiramo, oni kujejo dobičke, paše povišali bi radi ceno!