Slovenija
7 ogledov

Cene sladkorja najvišje po letu 1981

Plantaže sladkornega trsta Žurnal24 main
Tudi letos pridelava sladkorja zaradi vremenskih pojavov ne bo dovolj velika. Cene živila se tako močno dvigujejo.

Vremenske ujme so letos znova po vsem svetu občutno oklestile pridelavo sladkorja, tako da količina pridelka že drugo leto zapored ne bo dovolj velika, da bi zadostila svetovnim potrebam po sladkorju. Cene tega živila so se medtem močno povzpele in dosegle najvišjo vrednost po aprilu 1981.

V Braziliji poplave, v Indiji suša
Pridelek sladkorja naj bi bil do septembra prihodnje leto za približno pet milijonov ton manjši, kot znašajo svetovne potrebe po sladkorju. V Braziliji, ki velja za največjo pridelovalko sladkorja na svetu, se v času žetve soočajo z močnimi padavinami, ki jih je bilo v letošnji pridelovalni sezoni približno štirikrat več kot običajno. Prevelika namočenost polj se bo tako močno odrazila na pridelku.

Na drugi strani se v Indiji, ki velja za največjo porabnico omenjene surovine, soočajo z nenavadno sušo, najhujšo v zadnjih 83 letih. Zaradi tega bi se potrebe po sladkorju v letošnjem letu tam utegnile podvojiti, ob tem opozarjajo v Mednarodni organizaciji držav pridelovalk sladkorja s sedežem v Londonu.

Skoraj 80-odstotna podražitev
Sladkor se je zaradi teh dejstev letos že podražil za 76 odstotkov, cena za kilogram tega živila pa je prejšnji teden že presegla 20,85 dolarskega centa. Na drugi strani bi se svetovna poraba sladkorja do sredine leta 2010 utegnila povečati za 1,3 odstotka in preseči 161 milijonov ton.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.