Slovenija
7 ogledov

Cene stanovanj padajo, a počasi

stanovanja bobo Žurnal24 main
Po podatkih spletnega nepremičninskega portala Slonep.net cene oglaševanih cen stanovanj v Ljubljani in njeni okolici počasi, a vztrajno padajo.

V Ljubljani so oglaševane cene na ravni iz marca 2007, v okolici pa na ravni iz poletja 2007. V enem letu se je povprečna oglaševana cena stanovanj v Ljubljani znižala za 7,2 odstotka, v okolici pa za 10,7 odstotka. Bolj intenzivno se cenijo večja stanovanja. Oglaševane cene hiš v Ljubljani so se nekoliko znižale, v okolici Ljubljane se zniževanje nadaljuje. Zniževanje cen je značilnost tudi vseh slovenskih regij z izjemo južne in severne Primorske.

 

Znižanje cen tudi v Mariboru

V drugem četrtletju 2009 so se oglaševane cene stanovanj v Mariboru nekoliko znižale, izjema so garsonjere in štirisobna stanovanja. Hiše so se malenkost pocenile, zazidljiva zemljišča pa še vedno izkazujejo skromno rast.

Ustavila rast cen poslovnih prostorov
Rast cen pisarniških prostorov v Ljubljani se je ustavila. Ustavilo se je tudi padanje cen trgovskih prostorov, medtem ko pri gostinskih lokalih ni večjih sprememb. Povprečna oglaševana cena pisarniških prostorov se je v drugem četrtletju nekoliko znižala in je znašala 1683 evrov na kvadratni meter. Oglaševane cene zazidljivih zemljišč v Ljubljani so v začetku leta 2008 doživele skokovito rast. Od takrat cene počasi padajo. V okolici Ljubljane se je povprečna oglaševana cena začela zniževati.

Nižje tudi najemnine
V drugem četrtletju se je nadaljevalo zniževanje najemnin stanovanj. Glede na prvo četrtletje so se najemnine znižale za 8,5 odstotka, glede na zadnje četrtletje 2008, ko se je rast zaključila, pa za 19,5 odstotka. Najbolj so se znižale najemnine največjih stanovanj, ki so v drugem četrtletju padle za 15 odstotkov.

Za 11 odstotkov so se znižale najemnine trisobnih stanovanj, za osem odstotkov najemnine sob, za šest odstotkov najemnine štirisobnih stanovanj, za tri odstotke najemnine dvosobnih stanovanj in za odstotek najemnine garsonjer. Najemnine enosobnih stanovanj so se v drugem četrtletju dvignile za slabega pol odstotka.

V Ljubljani so oglaševane mesečne najemnine hiš letos padle za 3,3 odstotka, v okolici pa za šest odstotkov. V Ljubljani je treba za najem hiše v povprečju odšteti 2604 evrov mesečno, v okolici pa 1782 evrov mesečno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.