Slovenija
4604 ogledov

Cene v nebo. Še en razlog več, da prenehate

kajenje Saša Despot
Z današnjim dnem so se zvišale cene cigaret in drugih tobačnih izdelkov.

Za zavojček 20 cigaret s cenika Tobačne Ljubljana je treba odšteti 10 centov več, to pomeni podražitev za približno 2,5 odstotka. Zvišanje cen je posledica zvišanja trošarin, ki ga je septembra sprejela vlada.

Trošarine za cigarete so se zvišale s 120 na 123 evrov za 1000 cigaret. Prav tako je vlada z današnjim dnem zvišala trošarine za cigare in cigarilose, drobno rezani tobak in drug tobak za kajenje, kot tudi za tobak za segrevanje.

Ponovno se bodo trošarine za cigarete zvišale aprila 2022, in sicer na 126 evrov. Takrat bodo drobnoprodajne cene cigaret v povprečju za 4,6 odstotka višje, kot so bile doslej, so izračunali na finančnem ministrstvu.

Podražitev po 1. oktobru 2020

Pred tem so se trošarine na tobačne izdelke v Sloveniji nazadnje zvišale 1. oktobra 2020.

Vlada si od višjih trošarin za cigarete obeta dodatnih 15,6 milijona evrov prihodkov letno oz. v povprečju 1,3 milijona evrov na mesec. Spremembe trošarin za ostale tobačne izdelke bodo imele minimalen učinek na državni proračun.

Komentarjev 13
  • jozicamurn 17:44 02.november 2021.

    Ljudje, ki kadijo so po karakterju sicer super, težava je le, da mi (ostali) kot pasivni kadilci poleg njih, zajemamo vso njihovo kemijo in zbolimo in žal tega ne prenašamo. V zaprtih prostorih in tam kjer so otroci se ne ...prikaži več bi smelo kaditi in tako naj tudi ostane. Po resnici povedano pa jim tudi obleke smrdijo in iz ust jim smrdi po tem nikotinu, kar je ogabno. Sami sebe ubijajo in uničujejo, raje naj kakšno pivo spijejo.

  • eminenca 14:35 01.november 2021.

    ne kadim, ampak mislim, da se pretirava s to trošarino ... 2.5€ za škatlo samo trošarine ... zanimivo je pa da se ne pobira (uradno) nobenega davka na drogo, ki je prisotna vsepovsod , tud v parlamentu, če hočete ... ...prikaži več to so vse neki šverc in črni fondi in mafijska posla ... a od droge se pa ne umira in nihče hospitaliziran ... samo še čakam kdaj podražijo pivo ... tukaj država spet mastno služi % ozdravljenih pa ne presega 30%, potem pa povratniki, pa še enkrat, pa še ... z eno besedo nenasitno

  • rd2dmk2 09:09 01.november 2021.

    cene v nebo... hahahahah, pa ne s takimi naslovi .. saj be bo pobralo od smeha.. 3 cente... uff. en teden mine, pa greš spet v štacuno, in zdej je račun 60 eurov, kar je prejšni teden bilo 50 eurov. ...prikaži več. kam so pa te cene šle...mene le zanima kdaj bodo cigareti dobil davek na okolje tako kot drva al pa plin.. madonca tuki je šele onesnaževanje !!!4 kadilci v tesli naredijo več škode , kot štirje nekadilci v rols-roysu !!