Slovenija
94 ogledov

Kranj vrtce pocenil, bo Ljubljana dražila?

Otroci v vrtcu Profimedias
V Kranju kljub višjim stroškom zaradi sprostitve napredovanj znižali cene vrtcev. V Ljubljani cene ostajajo nespremenjene do konca šolskega leta. MOL: Še preuranjeno je oceniti, kolikšna bi lahko bila podražitev za starše.

Sedmega decembra lani je bila objavljena novela pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih, ki prinaša več novosti na tem področju in povečuje razkorak med veljavnimi cenami v vrtcih ter cenami, ki bi morale biti oblikovane po tem pravilniku. "Vrtci so skladno s citiranim pravilnikom dolžni opraviti obračun cene vsaj enkrat letno, zlasti pa, ko se spremenijo elementi cene, ki se bodo na podlagi pravilnika spremenili," pojasnjuje Marija Fabčič z Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje pri Mestni občini Ljubljana. 

PREBERITE ŠE: 

Na Oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL so konec leta opravili analizo stroškov v vrtcih, ki bo podlaga za nove izračune cen. "V zadnjih dveh letih smo uspeli energetsko sanirati 17 objektov vrtcev in dosegli nižje cene električne energije," pojasnjuje Fabčičeva. "Ocenjujemo, da bi morala nova cena veljati z novim šolskim letom, vendar je še preuranjeno podati kakršne koli ocene, kaj bi to pomenilo za starše." 

Otroci v vrtcu | Avtor: Profimedias Profimedias
Trenutne cene v vrtcih veljajo od 1. avgusta 2012, po tem datumu cen v ljubljanskih vrtcih niso več določali oziroma usklajevali z rastjo stroškov. "Veljavne cene temeljijo na stroških dela iz leta 2007, saj smo v letu 2012 zgolj prevrednotili sredstva za materialne stroške s 44 na 55 evrov mesečno na otroka," razlaga Fabčičeva in dodaja, da se staršem to ni poznalo.

Veljavne cene programov v ljubljanskih vrtcih vključujejo plače zaposlenih glede na stanje zaposlitev v septembru 2007. 

Za 31 evrov višji stroški na otroka

"V osmih letih je razlika med stroški v cenah in dejanskimi stroški narasla na 3,5 milijonov evrov, z januarjem 2016 po izplačilu napredovanj v vrtcih, pa bo ocena razlike 4,5 - 5 milijonov evrov letno, kar pomeni v povprečju 31 evrov mesečno na otroka, ki jih trenutno zagotavlja MOL iz svojega proračuna," pojasnjuje Fabčičeva. "Ti stroški, kljub upravičenosti po pravilniku, niso trenutno vključeni v cene programa, zato jih ni mogoče delno zaračunati niti drugim občinam, iz katerih so otroci, vključeni v ljubljanske vrtce, niti staršem."

Otroci v vrtcu | Avtor: Profimedias Profimedias
Na MOL ocenjujejo, da celotnih dodatnih stroškov predvidoma ne bodo več mogli pokriti zgolj iz proračuna MOL. "Vendar je povsem preuranjeno podajati kakršnekoli ocene, kolikšna bi bila podražitev za starše, preden se zaključijo pogajanja in določijo osnove," poudarja Fabčičeva. "Cilj je, da bomo tudi v prihodnje ohranjali cenovno in socialno politiko pri oblikovanju cen programov v vrtcih z mestnimi popusti, da starši poravnajo približno 25 odstotkov stroškov v vrtcih, medtem ko bi brez mestnih popustov zgolj po odločbi centrov za socialno delo ta odstotek znašal več kot 40 odstotkov."

V Kranju cene vrtcev znižali

V Mestni občini Kranj, kjer so konec preteklega leta ocenili, da se bo predviden obseg sredstev za plače zaradi sprostitve napredovanj povečal za približno 160 tisoč evrov, so očitno našli notranje rezerve in cene vrtcev še zmanjšali. 

Na zadnji seji mestnega sveta konec januarja so sprejeli spemembe cen v javnih vrtcih, ki so se v vseh starostnih obdobjih znižale. Za 3,44 odstotka so se znižale cene v II. starostnem obdobju, v kombiniranih oddelkih in oddelkih tri do štiri letnikov, medtem ko se je cena za I. starostno obdobje znižala za 0,46 odstotka. "Znižal se je tudi dnevni strošek živil na dan na otroka, in sicer iz 2,01 evra na 1,95 evra," pojasnjuje Mendi Kokot z MO Kranj. "Taka cena je osnova tudi za plačilo staršev, za katere je občina dolžna kriti razliko med ceno programa vrtca in plačili staršev, ki imajo svoje otroke vključene v koncesijske oddelke."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.