Slovenija
34 ogledov

Ceneje kot davčne blagajne

France Križanič Boštjan Tacol
Gotovinsko poslovanje. Espeji ministru, naj raje pogleda v davčne oaze.

Ukrep. "Ne vem, zakaj je država tako zaostrila pogoje za gotovinsko poslovanje. Zelo verjetno pa gre za ukrep, ki naj bi premostil čas do trenutka, ko bodo pri nas uvedene davčne blagajne," ukrep finančnega ministrstva ocenjuje davčni svetovalec Darko Končan. Poslovni subjekti lahko od 27. decembra z gotovino plačujejo le še zneske, nižje od 50 evrov. Prav tako ni več izplačevanja plač v gotovini.

Kot pravi Končan, so pogajanja o davčnih blagajnah zastala že avgusta lani. Predvsem je bilo takrat še neusklajeno, koliko stroškov naj bi država podjetnikom vrnila za namestitev blagajn. Križaničevi so ponujali 200 evrov, "pogajalci na strani podjetij pa smo menili, da mora država podjetjem vrniti celoten strošek uvedbe davčnih blagajn, saj jih uvaja, ker računa, da bo pobrala več davka".

Daleč od Skandinavije

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je v pogajanjih o davčnih blagajnah aktivno sodelovala, nato pa si premislila. Minister pa je OZS prehitel po desni in s pravilnikom iznašel zastonj nadzor nad poslovanjem "malo po domače" številnih samostojnih podjetnikov. Končan tega sicer ne želi komentirati, pravi pa, da davčna uprava težko nadzoruje, ali je bil vsak izdani račun na drugi strani tudi zaveden, česar so se podjetniki zavedali. Zdaj pa bo zaradi kazni tega verjetno manj.

Kaj pa velike ribe?

Iz prakse. Zaradi ukrepa so številni samostojni podjetniki sploh prvič prisiljeni uporabljati svoje poslovne kartice. Jezni so, ker država, da bi ujela male ribe, birokratsko obremenjuje večino podjetnikov, ki so pošteni. Sprašujejo pa se, zakaj se država ne loti velikih rib, ki v davčne oaze nakazujejo milijone, pa se jim nič ne zgodi.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 11:06 23.januar 2012.

    Kot je strošek ureditev in oprema gostilne ali kakršnega drugega poslovnega objekta, je strošek , ki pada na pleča privatnika tudi davčna blagajna . Kaj se sploh zezate z njimi. Gostilnam 3 mesece časa , drugim 6 in naslednji dan ...prikaži več kazen , če bo lokal odprt brez takšne blagajne, z njegovim pečatenjem, ter ponovnem tehničnem pregledu objekta ob odpečatenju . PIKA!

  • samo.jst 09:23 18.januar 2012.

    "Sprašujejo pa se, zakaj se država ne loti velikih rib, ki v davčne oaze nakazujejo milijone, pa se jim nič ne zgodi."... a ni popolnoma jasno zakaj? Enak razlog, kot pri tajkunih... NIČ JIM NE MOREJO, KER SO SI SAMI ...prikaži več NAPISALI ZAKONE PO KATERIH LAHKO TO IZVAJAJO!