Slovenija
14 ogledov

Ceneje v Ljubljani, dražje v okolici

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Cene rabljenih stanovanj v Sloveniji so bile v prvem četrtletju povprečno za 3,1 odstotka višje kot v predhodnem četrtletju. Spet so padle cene v prestolnici, zunaj nje pa so bila stanovanja dražja.

Cene rabljenih stanovanj v Sloveniji so po podatkih Statističnega urada RS trenutno le še za približno devet odstotnih točk nižje kot v tretjem četrtletju 2008, ko so dosegle najvišjo raven doslej. Po območjih so se tudi v prvem letošnjem trimesečju cene gibale skoraj enako kot v četrtem četrtletju leta 2009: v Ljubljani so se znižale za 0,5 odstotka, zunaj Ljubljane pa so se zvišale za 5,5 odstotka.

V Ljubljani so cene rabljenih stanovanj v zadnjih treh četrtletjih obmirovale, saj je bil tu presežek ponudbe novozgrajenih stanovanj večji kot zunaj Ljubljane, pojasnjujejo na statističnem uradu. Zunaj prestolnice pa so se cene rabljenih stanovanj zvišale že drugo četrtletje zapored, kar pomeni, da se je razlika med povprečnimi cenami stanovanj v prestolnici in tistimi zunaj nje zmanjšala.

Število opravljenih transakcij s stanovanji v Ljubljani in tudi zunaj Ljubljane je primerljivo z običajnim številom transakcij iz predkriznega obdobja. V tem oziru se je trg rabljenih stanovanj v zadnjih dveh četrtletjih skoraj normaliziral, še ugotavljajo državni statistiki. Ob tem opažajo še, da je le nekoliko nižji od običajnega prometa pred kriznim letom 2009 tudi promet z družinskimi hišami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.