Slovenija
42 ogledov

Cenejše kot zdravniki

Nova pooblastila bodo sestre dobile v nekaj mesecih, pravi minister Dorijan Maru Žurnal24 main
Zdravstvo. Pomanjkanje zdravnikov in denarja bi reševali s prenosom kompetenc na medicinske sestre.
Odgovor Fidesa
Zdravniški sindikat Fides bo danes ministru za zdravje Dorjanu Marušiču izročil svoj dokument, kot odgovor na memorandum vladnih stališč glede predloga sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Danes pa se bodo tudi dogovorili glede nadaljnjih aktivnosti pri usklajevanju stališč.

Kompetence. Diplomirane medicinske sestre bodo po prenosu kompetenc skrbele za urejene kronične bolnike, izvajale preventivne in presejalne programe, babice pa preglede zdravih nosečnic in jemanje brisov. Tako bodo zdravnikom odvzele za 30 odstotkov dela s pacienti, ocenjuje Tonka Poplas Susič, predsednica odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Sester je premalo

“Del stroke in minister menijo, da bodo pomanjkanje zdravnikov zlahka rešili tako, da bodo določena pooblastila prenesli na medicinske sestre,” pravi Jelka Mlakar, predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, poudarja pa, da samo v bolnišnicah manjka dva tisoč sester. “Sester je zagotovo več kot zdravnikov,” pa na to odgovarja Poplas Susičeva. Po prenosu kompetenc naj bi dve ambulanti dobili dodatno sestro.

Polna odgovornost
Prenos. Pri prenosu kompetenc gre tudi za prenos odgovornosti. Diplomirana medicinska sestra bo za svoje novo delo etično, strokovno, kazensko in materialno odgovorna.

Morajo se usposobiti
“Temeljni pomislek je trenutna usposobljenost medicinskih sester in zakonsko neurejena razmejitev nalog v zdravstveni ekipi,” pravi Peter Požun, podpredsednik Zbornice zdravstvene in babiške nege – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Na zbornici zahtevajo, naj se medicinskim sestram zagotovijo verificirano usposabljanje, preverjanje znanja, odprt dostop do pacientovega zdravnika in ustrezno vrednotenje dela. “Vsi poskusi prenosa pooblastil s pritiski imajo lahko usodne posledice za zdravje pacientov,” opozarja Požun.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.