Slovenija
36 ogledov

"Centri ne opravljajo naloge"

slovenija 27.05.13, Ema Verbnik, Vodja programov, pomocnica sekretarke, Rdeci kr Anže Petkovšek
Iskanje pomoči. Na dveh centrih za socialno delo (CSD) različna pravila in informacije. Prosilci. Ker jih na CSD ne informirajo, jim odločbe razlagajo v humanitarnih organizacijah.

"Bila sem na dveh centrih za socialno delo (CSD) in na vsakem dobila različne informacije in navodila," pravi bralka (njeno ime je znano uredništvu), ki se je ob večmesečnem izostanku plače obrnila na CSD in zaprosila za denarno pomoč. Na dveh CSD sta delavki zahtevali različna dokazila, na enem ji niso priznali porabe tega denarja za živila, na drugem je bilo to samoumevno. Razlik je bilo še veliko. Prav tako ji na enem od centrov niso pomagali z nasveti, za kakšno pomoč naj še zaprosi, kljub izpiskom in dokazilom pa niso znali izračunati, ali ji pomoč pripada. "Pojasnila mi je le, da bom odgovor prejela v roku enega meseca," dodaja.

Ne prijavijo na počitnice

V uredništvo smo prejeli več podobnih zgodb o tem, da zaposleni na CSD ljudem ne podajo zadostnih informacij. Zatika se tako pri prosilcih denarne pomoči kot pri novopečenih starših, posvojitvah, skrbništvu nad otroki in tako dalje.

"Tudi mi opažamo, da so CSD neodzivni in ne opravljajo svoje naloge, da bi ljudi vsaj informirali, kam vse se lahko obrnejo," pravi vodja programov pri Rdečem križu Slovenije Ema Verbnik. Nedavno ji je gospa potožila, da ji na CSD niso želeli povedati, kje najde območno enoto Rdečega križa in kdaj so uradne ure. "Dogaja se nam celo, da na CSD posredujemo prijavnice za brezplačno letovanje otrok, vendar otrok ne prijavijo – rekoč, da pri njih nimajo otrok, ki bi jih poslali na brezplačne počitnice," opisuje.

Na Karitasu opažajo, da je veliko njihovih uporabnikov funkcionalno nepismenih ali pa se v hudi stiski v številnih procedurah in obrazcih ne znajdejo. Zato jih poskušajo sami usmerjati in jim pomagati pri izpolnjevanju različnih vlog. "Velikokrat jim pomagamo tudi z razlago sklepov in odločb," pravi Matic Podržaj iz Slovenske karitas.

"Prav je povedati, da v veliko primerih strokovni sodelavci CSD res izražajo vsa prizadevanja za pomoč ljudem," pravi Anita Ogulin iz zveze prijateljev mladine. Opozarja pa, da se zatika pri razumevanju odločb: "Ljudje jih ne razumejo, ne vedo, da se lahko pritožijo, pri tem pa jim tudi na CSD ne pomagajo."

Napovedali izobraževanja

"Vsi CSD bi morali zagotavljati enako kakovost storitev oziroma enako obravnavo strank. Primeri, ki jih navajate, se ne bi smeli zgoditi in jih obžalujemo," pravijo na direktoratu za socialne zadeve ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Kadar izvedo za takšne primere, pa od pristojnega CSD zahtevajo obrazložitev in ukrepanje. Ker sta prvi stik stranke s CSD in prvo iskanje pomoči zelo pomembna, lahko to storitev po njihovih besedah izvajajo le strokovni delavci z največ izkušnjami v socialnem varstvu.

"Za zagotavljanje kakovostnih storitev na CSD bomo zagotovili ustrezna izobraževanja, pregledali, ali so obstoječe zloženke potrebne dopolnitve, in centre opozorili na navedeno problematiko," obljubljajo na direktoratu, kjer napovedujejo tudi reorganizacijo centrov.

Komentarjev 6
  • milek 09:01 07.junij 2013.

    mi davkoplačevalci smo razočarani nad tabo, ker maš podporo

  • milek 07:07 07.junij 2013.

    V kakšni državi živimo, vsi drugi naj bi bili krivi za naše probleme. Tisti, ki hočejo delati dobijo delo, ne pa da leta in leta odžirajo javna sredstva. Karitas in njim podobni jim dajejo samo potuho. Nepismeni so pa tisti, ...prikaži več ki prihajajo iz juga z namenom, da si pridobijo denarno pomoč in otroške v sloveniji.

  • mph 01:31 05.junij 2013.

    Sem pozabil dodati, da se še dodatno strinjam, da je tam povsem po nepotrebnem zaposlenih toliko izobraženih (no, vsaj papirček verjetno imajo) "strokovnjakov", njihovo delo bi povsem zadovoljivo opravljal katerikoli srednji kader z recimo V. stopnjo. Tudi tukaj so lahko ...prikaži več ogromni prihranki. In tudi to je JS, ki pa ga za razliko od zdravstva vidim vse prej kot koristnega ali potrebnega, vsaj ne v taki obliki. Pa vendar zdravnike marsikdaj tožijo in iztožijo .. človeško se je sicer motiti ... to pa se neverjetno sposobnim socialnim delavcem seveda nikoli ne zgodi, saj ni enega takega znanega mi primera.