Slovenija
3668 ogledov

Kako je mogoče? Cepijo, čeprav niso na uradnem seznamu!

covid cepljenje testiranje Profimedia
Cepijo tudi v zasebnem zavodu, čeprav ni na uradnem seznamu cepilnih mest.

Medtem ko je v nacionalni strategiji določeno, na katerih cepilnih mestih se izvaja cepljenje proti covidu-19, v praksi vse ne poteka tako. Kot navaja portal necenzurirano.si, se cepljenje že od samega začetka izvaja tudi pri nekaterih koncesionarjih. 

Pri tem omenjeni portal izpostavlja Zdravstveni zavod Zdravje, ki ga vodi kirurg Marko Bitenc in ki ni na uradnem seznamu cepilnih mest. Bitenc jim je v pogovoru potrdil, da cepljenje izvajajo tudi pri njih. Na zdravstvenem inšpektoratu pa so jim potrdili, da proti omenjenem zavodu vodijo postopek zaradi domnevnih nepravilnosti pri cepljenju. Razlog naj bi bilo cepljenje osebe, ki ne spada v nobeno od prednostnih skupin za cepljenje. Postopek še ni zaključen. 

Cepiva naj Zdravstvenemu zavodu Zdravje ne bi razdelil NIJZ, ampak Zdravstveni dom Ljubljana. ZD Ljubljana naj bi moral dostaviti cepivo Bitencu kljub temu, da so od NIJZ dobili manj cepiva, kot so ga naročili. 

cepljenje | Avtor: Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani Saša Despot

Ministrstvo za zdravje po navedbah necenzurirano.si pritiska na ZD Ljubljana, da del cepiva odstopi še enemu zasebnemu koncesionarju, ki je prav tako kot Bitenca povezan s stranko SDS. 

NIJZ dobavlja cepiva cepilnim mestom, ki so določena v strategiji cepljenja. Skladno z zadnjo različico strategije so to zdravstveni domovi, splošne bolniščnice, UKC Ljubljana, UKC Maribor, Onkološki inštitut. Cepljenje izvaja tudi Slovenska vojska, pa tudi sam NIJZ. 

Od naslednjega tedna naprej se cepljenje širi na celotno populacijo. Kot je v četrtek napovedal predsednik vlade Janez Janša, bo "od ponedeljka dalje steklo cepljenje tudi vseh odraslih pod 50 let starosti. Do poletja bomo zagotovili dovolj cepiva za vse". Po besedah Bojane Beović prioriteta še naprej ostaja cepljenje starejših in bolj ranljivih. Starejšim od 50 let svetuje, da "morajo res terjati cepivo od cepilnih centrov in svojih zdravnikov". 
 

Komentarjev 19
  • vera23 17:22 07.maj 2021.

    Gužva pri koritu

  • janez864 09:57 07.maj 2021.

    Pri takih koordinatorjih cepljenja ne more biti nobenega reda. So izkušeni za delanje zmede, niso pa navajeni delati sistematično temveč kar jim trenutno kapne.

  • Avatar tuljan
    tuljan 09:28 07.maj 2021.

    KER CEPIJO Z VODO PA VSEENO Z KERE PIPE JE