Slovenija
291 ogledov

Cepilni centri cepijo, a plačil še ni

Cepivo Profimedia
Računov za cepljenje, ki pri nas poteka od 27. decembra, se je nabralo za skoraj 2,3 milijona, a izvajalci plačila še niso prejeli.

Pri plačilu cepljenja je v vlogi posrednika med cepilnimi centri in ministrstvom za zdravje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Ker ministrstvo denarja še ni nakazalo ZZZS, ta stroškov ni povrnil izvajalcem cepljenja, pišejo Finance.

Do 11. marca je zavod prejel za 161.265 cepljenj fakture v višini 2.272.720 evrov. Izvajalec cepljenja za vsako opravljeno cepljenje dobi 14 evrov. Če cepljenje opravi mobilni tim, izvajalec dobi 30 evrov. V te stroške niso všteti stroški cepiva in brizg.

Finance opozarjajo na še eno težavo. Družinski zdravniki koncesionarji, ki pripravljajo sezname svojih pacientov glede na prednostne sezname iz strategije in jih posredujejo cepilnemu centru, za opravljeno delo ne bodo plačani.

Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covid-19 med drugim določa, da so do povračila stroškov upravičeni le izvajalci, ki podatke evidentirajo v skladu z navedenimi navodili NIJZ ter sproti posredujejo zapise o cepljenju in morebitnih neželenih učinkih cepljenja v CRPP in zbirko Register obveznikov za cepljenje in izvajanja cepljenja iz zakona, ki ureja zbirke podatkov s področja zdravstvenega varstva.

ZZZS opozarja, da sprotne kontrole niso možne, ker zbirke podatkov med seboj niso povezane. Nujno bi bilo treba posodobiti informacijske sisteme in njihovo povezljivost z registrom NIJZ. Od 1. marca morajo izvajalci vpisati izvedena cepljenja v register v roku 48 ur. ZZZS za zdaj zaradi zamud pri evidencah plačila ni zavrnila še nikomur.

Težave se na področju cepljenja pojavljajo tudi v primeru razdeljevanja cepiv. Nacionalna koordinatorica za cepljenje Marta Grgič Vitek je pojasnila, zakaj prihaja do delovanja v nasprotju s strategijo. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.