Slovenija
517 ogledov

Cepilni dnevi so bili uspešni, tako pa je cepljenje potekalo v tem tednu

Cepljenje v Sloveniji Epa
Cepljenje je v tem tednu sledilo povpraševanju, ki je bilo nižje kot po navadi.

V zadnjem tednu v letu 2021 poteka cepljenje proti covid-19 po zdravstvenih domovih v Sloveniji večinoma glede na povpraševanje. V ZD Celje, Kranj in Jesenice ocenjujejo, da bilo to precej manjše kot v preteklem tednu, ko so potekali Dnevi cepljenja.

Manj cepljenja zaradi prazničnih dni

''V tem tednu je zanimanje za cepljenje manjše, kar pripisujemo prazničnemu času in počitnicam otrok,'' so sporočili iz ZD Celje, kjer je v okviru cepilne akcije odmerek prejelo 2.497 oseb. Od tega je prvi odmerek prejelo 177 oseb in 40 otrok, večinoma pa je šlo za poživitvene odmerke. Slednje je prejelo 1.912 oseb.

''Povpraševanje v dneh pred praznikih ni večje kljub dejstvu, da so ljudje na dopustih, kar lahko podkrepimo z odprtim telefonom, ki je bistveno manj oblegan kot sicer. Med povabljenimi smo imeli tudi precej odpovedi ravno zaradi dopustov in počitnic. Nekaterim termin v tem tednu ni ustrezal, ker niso želeli, da bi se med novoletnim praznovanjem ubadali z morebitnimi stranskimi učinki,'' so pojasnili v ZD Kranj.

Ljubljana covid-19 Slovenija Zdravje Zadnji podatki: S takim tempom bo sredi januarja kaos

 

Ravno tako se v Kranju z odprtimi termini prilagajajo povpraševanju. V enem cepilnem dnevu lahko cepijo do 1500 oseb, v petih dneh akcije Dnevi cepljenja pa je cepivo prejelo 2443 oseb. Večina jih je prejela poživitveni ali tretji odmerek. ''Princip cepljenja v kranjski vojašnici, ki je največji cepilni center na Gorenjskem, je množičnost. Imamo 5, 6 cepilnih postaj in po vsaj 20, včasih tudi čez 30 ljudi na mestih. Tak pogon ni primerljiv s klasičnim ambulantnim cepljenjem,'' so še dodali v ZD Kranj.

V tem tednu so v četrtek cepili 528 ljudi, kar za ZD Kranj ni veliko, kot so dejali. Povabljenih je bilo 852 ljudi, precejšnje število od teh pa se je opravičilo. Večina cepljenih je bila povabljena, manjše število pa je prišlo na odprti termin. Večina jih je tudi prejela cepivo Pfizer, 99 pa jih je bilo cepljenih z Moderno.

V ZD Škofja Loka so v štirih dodatnih cepilnih dneh cepili 185 ljudi, od tega 103 s tretjim odmerkom. ''To je običajno številka enega povprečnega dneva,'' so pojasnili.

Manj zanimanja tudi v Jesenicah

Zanimanje za cepljenje je bilo v tem tednu manjše zaradi že omenjenih razlogov tudi v Jesenicah. V cepilnem centru so predhodno zabeležili 2 klica s povpraševanjem po celjenju v tem tednu in še manjše število elektronskih mailov. V prejšnjem tednu so cepili okrog 1200 oseb, od tega 11 otrok. V sredo je bilo po podatkih Covid sledilnika v Sloveniji cepljenih 5727 oseb, kar je 13.246 oseb manj kot 23. decembra, na zadnji dan cepilne akcije.

''Ta teden smo z Zdravstvenim zavodom Zdravje organizirali cepljenje na smučišču Kranjska gora od ponedeljka do četrtka med 12. in 16. uro,'' so zapisali v ZD Jesenice.

Zaradi pomanjkanja in utrujenosti zdravstvenih delavcev organizacija cepljenja sledi povpraševanju, ki je bilo tudi v Jesenicah ta teden manjše. ''Če zaznamo povečano povpraševanje, kot se je na primer zgodilo v začetku novembra, v enem dnevu zagotovimo dodatne termine in ekipe,'' so še dejali v ZD Jesenice.

Po novem letu bodo zdravstveni domovi in cepilni centri delovali po ustaljenem urniku.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 07:43 03.januar 2022.

    Laž na laž. Za cepljenje ni bilo praktično nobenega zanimanja,razen prestrašenih ovc, ki so šle po poživitni odmerek.