Slovenija
11 ogledov

Cepite se proti klopnemu meningitisu

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Zavod za zdravstveno varstvo (ZZZV) Celje opozarja prebivalce celjske regije na razširjenost klopnega meningitisa in jih poziva k preventivnemu cepljenju.

Klopni meningitis je resna virusna bolezen možganske ovojnice in osrednjega živčevja, ki lahko pusti trajne posledice, kot so zmanjšana sposobnost koncentracije, manjša sposobnost dela ali celo ohromelost. Bolezen, ki jo prenašajo okuženi klopi, je v celjski regiji zelo pogosta. Kot navaja ZZZV Celje, je na Celjskem v minulih sedmih letih za klopnim meningitisom zbolelo 288 ljudi.

Kdor se cepi, je imun na bolezen
Zavod opozarja, da bi se prebivalci celjske regije morali še pred poletjem dvakrat cepiti, nato pa spet v roku enega leta. Tako cepljeni posamezniki naj bi po zagotovilih ZZZV Celje imeli zagotovljeno imunost na bolezen, ki se potem obnavlja s periodičnim cepljenjem na tri leta. Cepijo se lahko vsi ljudje, starejši od enega leta. Alenka Trop Skaza, ki na ZZZV Celje vodi epidemiološki oddelek, opozarja, da se še vedno zelo malo ljudi odloči za cepljenje. Po njenih besedah bi bilo idealno, če bi se za ta korak odločila vsaj velika večina, če že ne celotna populacija.

Klopnemu meningitisu je v času od marca pa do pozne jeseni, ko so klopi dejavni, izpostavljen sleherni posameznik, ki se giblje v naravi. Okuženi klop lahko napade svojo žrtev z drevesa, grmovja, trave na vrtu. Priporočljivo je, da se pred vsakim odhodom v naravo, še posebno, če traja dlje, primerno zavarujemo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.