Slovenija
12492 ogledov

Cepljenje proti KME: cena ni za vse enaka

Cepljenje
1/2
profimedia
Strošek cepljenja je odvisen od tega, kje živite.

Lani smo se cepili v enem izmed ljubljanskih zdravstvenih domov, letos pravijo, da to ni mogoče, saj se lahko cepijo le njihovi pacienti, nas je opozorila bralka z Gorenjske. Čudi jo, da na Gorenjskem akcije ni, saj gre za regijo, ki je za Koroško najbolj ogrožena.

V Osnovnem zdravstvu Gorenjske (OZG), ki ima na skrbi gorenjske zdravstvene domove, so nam povedali, da bo cenejše cepljenje v Škofji Loki 21. aprila ter 12. maja, druge enote pa se o tem, ali se bodo pridružile akciji, še odločajo, nam je pojasnil Aleksander Stepanović, strokovni vodja OZG.

Očitno so v Zdravstvenem domu Ljubljana nekoliko spremenili pravila in se lahko cepiš izključno pri svojem izbranem zdravniku, kar je povzročilo zaplet pri drugi bralki, saj bodo morali na tri različne lokacije: otroka k pediatru, z možem pa vsak k svojemu izbranemu zdravniku, vse termine pa bo treba še uskladiti.

"V pretekli akciji cepljenja proti KME je množičen odziv ljudi, ki so se želeli cepiti, močno presegel naša pričakovanja in nam povzročil nemalo organizacijskih sprememb in prilagajanj, da smo cepljenje lahko zagotovili vsem zainteresiranim. Ne glede na uspešnost preteklih akcij, pa moramo kot javni zdravstveni zavod na prvem mestu poskrbeti, da so naše storitve kakovostne in za paciente varne. Prepričani smo, da je v tem kontekstu razumljiva naša strokovna odločitev, da tokratno akcijo organiziramo na način, da se cepljenje izvaja pri izbranih osebnih zdravnikih ZD Ljubljana. Osebni zdravnik tudi najbolje pozna pacientovo  zdravstveno stanje in ima na razpolago vso njegovo zdravstveno dokumentacijo," so pojasnili. 

Družina lahko prihrani 50 evrov in to trikrat

V času trajanja akcije je cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) približno deset evrov cenejše, kot je sicer. V ZD Ljubljana je na primer cepljenje v akciji 20 evrov, medtem ko je redna cena za odrasle 34 evrov. Štiričlanska družina tako v akciji prihrani 52 evrov. Ob tem velja opozoriti, da je za zaščito potrebno večkratno cepljenje, povnovno po enem mesecu in nato po enem letu, nato pa poživitveni odmerek čez tri leta in nato na pet let. 

Kako pomembna spodbuda cepljenju je akcijska cena, kažejo podatki ZD Ljubljana, kjer so običajno v enem letu cepili 2900 ljudi. Ko so začeli z akcijo, so v letu 2016 cepili 2,5-krat toliko ljudi, kar 7400.

A kljub temu akcija (ideja se je pred sedmimi leti rodila v mariborskem zdravstvenem domu) še ni nacionalna. Dostopnost do cepljenja je tako odvisna od tega, kje živite. 

Na ministrstvu za zdravje pravijo, da je "cepljenje samoplačniško in Ministrstvo za zdravje v tem primeru nima pristojnosti, da regulira ceno cepiva pri izvajalcih cepljenja. Prav tako ne more vplivati na izvedbo posameznih akcij, za katere se odločajo izvajalci cepljenja. V primerih, ko je cepljenje samoplačniško, izvajalci sami nabavljajo cepivo pri proizvajalcih cepiv oziroma njihovih zastopnikih."

Pred leti je bilo v povprečju letno prijavljenih okrog 250 primerov bolezni. V zadnjih letih so številke nekoliko nižje, okrog sto primerov letno, tudi v letu 2017 so po preliminarnih podatkih zbolele 104 osebe. Smrtnih primerov v letu 2017 ni bilo, kažejo podatki NIJZ

Dodajajo, da je cepljenje proti KME "najbolj učinkovit ukrep za zaščito pred boleznijo in eden najvarnejših medicinskih posegov, zato je tudi zdravstveni politiki vsekakor v interesu, da se proti tej bolezni cepi čim večje število ljudi".

Tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) nimajo pristojnosti, da bi pripravili nacionalno akcijo cepljenja.

Strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje cepljenje proti KME priporočajo tudi otrokom v starosti treh let in odraslim od 45. do dopolnjenega 50. leta starosti, za katere bo cepljenje predvidoma v letu 2019 prav tako brezplačno.

"Končno ceno cepljenja (sestavljena je iz cene cepiva in storitve cepljenja) oblikujejo zdravstveni zavodi in izvajalci cepljenja sami in na to na NIJZ nimamo vpliva. Prav tako se cepitelji lahko sami odločajo za morebitne promocijske akcije," pravijo. "Pri samoplačniških cepivih (to so cepiva, ki se ne financirajo iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja) je NIJZ le eden od možnih dobaviteljev. Zdravstveni domovi lahko torej cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu (samoplačniško) naročajo pri vseh imetnikih ustreznih dovoljenj za promet z zdravili. Preskrbo s cepivi, ki se financirajo iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, pa v celoti zagotavlja NIJZ," pojasnjujejo. Dodajajo, da se trudijo za čim nižjo ceno samoplačniškega cepljenja, zato NIJZ "vse popuste, ki jih prejme s strani dobaviteljev, posreduje naročnikom".

Termini in pogoji akcije

LJUBLJANA

V ZD Ljubljana akcija poteka do vključno 26. aprila 2018. Cepljenje poteka pri vseh osebnih zdravnikih, ki delujejo v okviru ZD Ljubljana, za termin pa se je potrebno naročiti pri izbranem osebnem zdravniku po telefonu, prek spletnega naročanja ali osebno v ordinacijskem času ambulante. Cena odmerka za otroke in odrasle je enotna in znaša 20 evrov, plačilo je možno samo z gotovino.

MARIBOR

Tudi v Mariboru je cena cepljenja v akciji 20 evrov, cepiti pa se lahko pridejo tudi ljudje, ki nimajo izbranega zdravnika v ZD Maribor. Akcija poteka še 18. aprila med 15. in 20. uro v 5. nadstropju enote na Ulici talcev 5, 19. aprila med 7. in 12. uro v 5. nadstropju enote na Ulici talcev 5 in 21. aprila med 8. in 15. uro v 1. nadstropju enote na Vošnjakovi ulici 2–4.

Na cepljenje se je potrebno naročiti po elektronski pošti ambulanta.cepljenje@zd-mb.si ali na telefonski številki 030 226 610. Za naročanje je treba poklicati ob ponedeljkih od 12.30 do 20. ure, ob torkih in petkih od 7. do 14.30, ob sredah od 15.30 do 20. ure in ob četrtkih od 7. do 12. ure.

SLOVENJ GRADEC

V Slovenj Gradcu bo v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec (Partizanska pot 16, 3. vhod, pritličje) akcija potekala 20. in 21. aprila. V petek bodo cepili med 15. in 18. uro, v soboto med 9. in 14. uro. Naročanje ni potrebno.

ŠKOFJA LOKA

Ceneje se bo mogoče v Škofji Loki cepiti 21. aprila ter 12. maja, druge enote pa se o tem, ali se bodo pridružile akciji, še odločajo.

Razprava glede tega poteka na tej povezavi.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Skias 22:31 18.april 2018.

    Samo malo kaj želite povedati s tem: cena ni za vse enaka? Navedena imate 4 mesta za LJ in MB je cena v akciji 20€ za SG in ŠL pa cena ni navedena, ostali se pa še odločajo če se ...prikaži več bodo pridružile akciji ali drugače rečeno cepilo se bo povsod in bo cena drugod v primeru neudeležbe v akciji 34€ če prav razumem.

  • pikijakob 13:04 18.april 2018.

    Laufejte preden bo zmanjkalo.