Slovenija
53 ogledov

Cepljenje tudi za dečke?

razno 12.09.13. HPV cepljenje, Nancy Brajtbord, RN, (L) administers a shot of ga razno 12.09.13. HPV cepljenje, Nancy Brajtbord, RN, (L) administers a shot of ga
Zaščita po cepljenju proti HPV naj bi bial dolgotrajna, pravijo na IVZ.

"Cepivo je na voljo, nekateri cepitelji so ga tudi že naročili. Glede začetka cepljenja pa se odločijo cepitelji sami, tako da nekateri začnejo cepljenje že septembra, nekateri pa tudi pozneje," pravijo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Šestošolke, ki se bodo odločile za cepljenje proti okužbi s humanimi papiloma virusi (HPV), bodo tudi letos cepljene s štirivalentnim cepivom farmacevtske družbe Merck, ki se je tudi edina prijavila na javni razpis.

Tudi proti bradavicam

"Obe cepivi, štirivalentno in dvovalentno, omogočata zaščito pred okužbami z genotipoma HPV (16, 18), ki povzročita do 70 odstotkov vsega raka materničnega vratu, štirivalentno cepivo pa varuje tudi pred tistima genotipoma HPV, ki povzročita do 90 odstotkov genitalnih bradavic," razlagajo na IVZ. Nobeno od cepiv ne zdravi že obstoječih okužb.

Dodaten odmerek cepiva

"Za zdaj kaže, da je zaščita po cepljenju dolgotrajna," na IVZ odgovarjajo na vprašanji, koliko časa učinkuje cepivo in ali je že znano, ali bodo cepljene deklice potrebovale dodaten odmerek. Raziskave v državah, ki najdlje cepijo proti HPV, so že pokazale občutno zmanjšanje pogostosti genitalnih bradavic. Predvideva se tudi znižanje števila zbolelih za rakom na materničnem vratu, še razlagajo na IVZ.

Cepljenje dečkov

Okužbo s HPV povezujejo tudi z nastankom nekaterih drugih rakov, ki se lahko pojavijo tudi pri moških (rak anusa), in z nastankom genitalnih bradavic. V Združenih državah Amerike in Avstraliji so lani začeli rutinsko cepiti tudi dečke, stare 12, 13 let. "Torej bo v prihodnje z javnozdravstvenega vidika in zasledovanja enakih možnosti treba razmisliti tudi o vključitvi dečkov v rutinski program," še pravijo na IVZ.

Komentarjev 2
  • Stolp 21:16 14.september 2013.

    Vsekakor samo da bo farmacevtska industrija služila. Zdaj pa še dečke. Pa kaj še.Pa še za deklice je bilo to čisto umetno uvedeno. Toliko reklame so delali za eno od spolnih bolezni(ko jih je še stotine drugih) samo ...prikaži več zato, da so lahko zaslužili s cepivom."Šestošolke, ki se bodo odločile za cepljenje proti okužbi s humanimi papiloma virusi (HPV), bodo tudi letos cepljene s"Ja seveda jim operejo glavo z nevem čim in jih zastrašijo pol se pa odločijo ja! Če bi jaz imel otroke bi jih dal cepiti res samo proti tistim življenjsko nevarnim boleznim(davica, tetanus,...) ostalo bi se pa po 18 letu(šele takrat!) sami odločili. Noben me nebi mogel prisiliti pa tudi če bi plačal kazen.Najbolj debilen je pa izgovor, da če se ne cepi, da je kot potencialni prenašalec nevaren za druge! Zakaj? Saj so cepljeni?

  • Igor Đukanović 20:54 14.september 2013.

    Kot "exchange student" v Združenih Državah sem se ob vstopu v državo moral cepiti proti rdečkam. Ne, za fante niso nevarne, a jih prenašamo. Podobno je pri cepivu proti HPV. Moralo bi biti zastonj tudi za fante, ki se želijo ...prikaži večijo cepiti. In najstniki, ki nameravajo, preden se kot odrasli ustalijo, imeti kot najstniki več spolnih partneric, bi obvezno morali biti vsaj toliko moralni, da bi se dali cepiti. Ne, ne morajo biti vsi cepljeni. A največ naredimo, če cepimo tiste, ki imajo več spolnih partnerjev - ne glede na spol.