Slovenija
59 ogledov

Čeprav Grčija prodaja pod ceno, kupcev ni

Slovenija 04.10.2013 zapusceni, propadajocia prostor stavbe grskega velepolslani Saša Despot
Zaradi varčevanja morajo Grki prodati vilo v Ljubljani, ki so jo hoteli za svojo ambasado, a jim je zmanjkalo denarja.

Grčija je zaradi varčevalnih ukrepov le začela odprodajo svoje vile na Veselovi ulici v središču Ljubljane, ki neslavno propada že 15 let, saj grška država do zdaj ni imela denarja za njeno obnovo. Izklicna cena meščanske vile je milijon evrov. Geodetska uprava stavbo sicer ocenjuje na 1,5 milijona evrov.

Prodajajo šest stavb

Grčija je zaradi krize ustanovila posebno komisijo, ki je proučila njihove naložbe po svetu in odredila prodajo šestih nepremičnin. Do zdaj jim je uspelo prodati rezidenco v Londonu za 27,5 milijona evrov, nepremičnino na Cipru za dobrih osem milijonov ter nepremičnini v Bruslju in Beogradu, za katere so skupno iztržili dobrih pet milijonov evrov. "Nepremičnine so bile včasih dobra naložba, zdaj pa moramo nekatere prodati," razlaga grški veleposlanik v Sloveniji Athanasios Kallidopoulos. Prodaje so del privatizacijskega načrta, saj mora Grčija z njim do leta 2016 zbrati 1,1 miljarde evrov. V Ljubljani tako prodajajo stavbo, ki stoji v bližini vlade in parlamenta, v soseski s številnimi drugimi ambasadami. Grčija je stavbo kupila leta 1998. "Prvotno smo tja želeli preseliti ambasado, nato je prišla kriza," pravi Kallidopoulos. Dodaja, da za zdaj interesa za nakup stavbe ni pokazal še nihče, kar pripisuje težavam na nepremičninskem trgu v Sloveniji in vsesplošni krizi. Kallidopoulos še poudarja, da bo Grčija svojo ambasado v Trnovskem pristanu ohranila, saj jim prostori ustrezajo za delo.

Komentarjev 1
  • Ferluci 09:05 08.oktober 2013.

    Lep primer obdavčitve: Ocenitev na 1,5 mio, skušajo prodati za 1 mio ... bo šlo za 0,5 mio?Torej je naša butasta vlada nekatero osnovo nepremičnin močno, torej v tem primeru kar trikratno, zvišala. Jasno, ne gre samo za ta ...prikaži več primer - teh je veliko. Neumnost oziroma delanje norcev iz davkoplačevalcev ne pozna meja.