Slovenija
20899 ogledov

Čeprav je zdrav, so ga razglasili za invalida, sledilo je to ...

slovenija 11.06.13, brezposelni, iskalci zaposlitve, zavod za zaposlovanje Slove Anže Petkovšek
Pravosodnih policistov rabijo najmanj sto, Roman Karo pa je v postopku odpovedi, ker se je postavil za svoje pravice.

Na republiški upravi za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks) bi potrebovali še najmanj sto pravosodnih policistov, saj jih je premalo celo za privajanje pripornikov na sodišča. Trenutno je zaposlenih 562, a vse bolj kaže, da bo kljub kadrovski stiski kmalu še eden manj. Kot izhaja iz pripovedi 50-letnega Romana Kara, že od leta 1995 pravosodnega policista v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor, ne po njegovi krivdi.

Roman Karo | Avtor: D. M. Roman Karo D. M.
Iz kuhinje kradli hrano

Ptujčan je leta 2012 napredoval v višjega operativnega vodjo, a so se zanj kmalu začele  težave: "Kot operativni vodja bi moral opravljati točno določena dela, predvsem voditi izmene in oddelke. Ostali vodje so jih izvajali po razporedu, jaz nikoli. Od leta 2014 sem tako denimo stražil galvaniko, spremljal pripornike in obsojence na sprehodih, kar je res v opisu mojih del, a so med vsemi višjimi operativnimi vodjami pripadla samo meni."

Karo je o tem leta 2019 sestavil več uradnih zaznamkov, pa tudi glede odrejanja njegovih nalog in da zaposleni neupravičeno jemljejo hrano iz kuhinje, kar je šlo nadrejenim očitno v nos.

S poškodovanim gležnjem lahko teče

Januarja 2020 je prejel opozorilo pred izredno odpovedjo delovnega razmerja, ker ga je nadrejeni na stražarskem mestu zalotil z zasebnim računalnikom. "Uporabljal sem ga v službene namene. Svojega pač zato, ker službenega nisem nikoli dobil," pojasnjuje Karo, ki je že decembra 2019 v službi pokazal zdravniško potrdilo osebnega zdravnika, da zaradi obrabe  hrustanca v gležnju leve noge ni sposoben opravljati nalog, ki mu jih nalagajo: "Kako naj bi tekel za zapornikom, ki bi hotel pobegniti?"

Vodstvo zapora mu je odredilo pregled na medicini dela, kjer so ugotovili, da vendarle lahko teče. "A se je s tamkajšnjim zdravnikom pred pregledom pogovarjal eden od mojih nadrejenih," pravi Karo, ki je moral še naprej opravljati naloge spremstva. Upoštevali niso, nadaljuje, niti zdravniškega potrdila, da zaradi beta konjunktivitisa ne sme biti izpostavljen močni dnevni svetlobi in prepihu. "Kljub temu sem dalje stražaril in obsojence spremljal na sprehodih."

Zanj ni več delovnega mesta

Julija 2021 je sprožil postopek mobinga zoper direktorja zapora in še tri zaposlene: "Zahtevali so dopolnitev vloge, in ker je bil rok prekratek, moja odvetnica pa odsotna, sem ga zamudil. Zadevo so zavrgli."

Naslednji mesec je odšel na bolniško, ker naj bi mu septembra operirali gleženj, a so poseg zaradi epidemije covida-19 opravili januarja 2022. Potem ko je maja lani končal bolniško, je invalidska komisija Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ocenila, da je invalid 3. stopnje. "Priznana mi je bila premestitev na drugo delovno mesto, na katerem bi lahko prenašal bremena do pet kilogramov, pretežno sedel in hodil na krajše razdalje po ravnem terenu," pripoveduje Karo.

Z odločbo Zpiza se je po svojih besedah obrnil na vodstvo zapora in izrazil željo, da pomaga pri iskanju ustrezne službe zanj, če je ni v Mariboru, pa na oddelkih Rogoza in Murska Sobota. "Prošnje za osebni razgovor mi niso odobrili, le direktor me je obvestil, da zame ni primernega delovnega mesta, čeprav sem vedel, da obstajajo. Desetega avgusta lani sem prejel obvestilo o nameravani redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi," pravi Karo, ki so ga naslednji mesec, septembra, spet pregledali v Ortopedski bolnišnici Valdoltra in ugotovili, da je njegov levi gleženj neotekel, nedeformiran, popolnoma gibljiv, skratka, "rehabilitacija je prinesla popolno povrnitev funkcije in ni več omejitev tako za športno kot delovno aktivnost".

Rad bi le, da se zgodba konča

Vnovič ga je obravnavala invalidska komisija in zaključila, da je še vedno invalid 3. stopnje: "V komisiji je sedel le en zdravnik, ki je, mimogrede, opravljal tudi splošne preglede v mariborskem zaporu. Izvid iz Valdoltre ga sploh ni zanimal. Na odločbo sem se pritožil, odgovor še čakam."

Ursiks je Karovo dokumentacijo poslal na Zavod za zaposlovanje, ta pa na komisijo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki bo presodila, ali res v celotni javni upravi ni službe zanj. Za zdravega invalida, ki bi lahko bil pravosodni policist.

"Želim si le oddelati še teh nekaj let in poskrbeti za otroka. In da se ta zgodba končno konča," zaključi Karo, ki vidi vse manj smisla v dokončanju magistrske naloge z naslovom Racionalnost in učinkovitost poslovanja v zaporskem sistemu.

Obrnili smo se tudi na Ursiks, kjer zadeve v skladu z določbami o varstvu osebnih podatkov ne komentirajo.

Komentarjev 4
  • Toni 19:22 16.februar 2024.

    Privede zapornika na sodišče. Kaj ti ni jasno??

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 16:20 16.februar 2024.

    @Pantani2 , Nove skovanke si izmišljajo Kvazi Neopismenjeni pisunčki. Mislijo, da bodo tako izpadli uglednejši in pametnejši. Kolikor jaz vem, pravosodni policisti SPREMLJAJO osebe na sodišče, torej je povsem ustrezen in normalen izraz SPREMLJANJE. Tale pisunček bi se pa morda ...prikaži več moral od česa ODVAJATI?!?

  • Avatar Gustl
    Gustl 13:37 16.februar 2024.

    Sem na njegovi strani...Sam, če bo še naprej sitnaru, se bo še sam znašu med arestanti, ne sam v invalidski.