Slovenija
142 ogledov

Cerar: A zdaj se bomo pa otrok bali? To je strah za Slovenijo?

Protest Kidričevo Občina Kidričevo
Premier Miro Cerar je obsodil ravnanje profesorjev iz gimnazije Franceta Prešerna v Kranju, ki so nasprotovali namestitvi otrok migrantov v tamkajšnji dijaški dom, ravnateljica pa vladi očita, da ne podaja pravočasnih informacij, kar je razlog za razraščanje strahu.

"A zdaj se bomo pa otrok bali? 23 otrok? To je strah za Slovenijo?" sprašuje predsednik vlade Miro Cerar "To, da se je skupina učiteljev postavila proti namestitvi mladoletnih beguncev v dijaškem domu, je absolutno nesprejemljivo!"

Medtem, ko je Cerar, tako kot ministrica za šolstvo, izrazil pohvalo in podporo ravnateljici Dijaškega in študentskega doma v Kranju Juditi Nahtigal, ki v mladoletnih prosilcih za azil ni videla grožnje, pa je Cerar glede nasprotovanja 24 profesorjev na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju takšni namestitvi, ogorčen. "To ni v skladu z vrednotami, ki bi jih morali gojiti," pravi Cerar.

Ravnateljica: Nismo imeli informacij

"Če ni pravočasnih in popolnih informacij, se razrašča strah," pa pravi ravnateljica Gimnazije Franceta Prešerna Mirjam Bizjak.

Po njenih navedbah so se starši njihovih gimnazijcev, ki prebivajo v dijaškem domu, ob informaciji o nastanitvi mladih migrantov v negotovosti in strahu obrnili na zaposlene na šoli in jih prosili za pomoč. "Žal na šoli nismo imeli uradnih informacij, ki bi jih lahko dali staršem. Dobili smo le podatek, da v dijaški dom v naši neposredni bližini za začetek prihaja do 22 mladih migrantov," je pojasnila za STA.

Preberite:

Lokalne skupnosti nočejo sodelovati iz političnih razlogov

Cerar je zavrnil je trditve, da vlada o svojih namerah in ukrepih glede migrantov ne komunicira. Opozoril je, da so bile do sedaj samo v DZ številne seje na temo migrantske krize, kjer so obširno pojasnjevali situacijo in načrtovane ukrepe. Poleg tega vlada vsakodnevno preko ministrstev obvešča celotno javnost o migrantski problematiki.

Prav tako ne drži, da vlada ni v komunikaciji z lokalnim okoljem, je dejal Cerar. Po njegovih besedah gredo predstavniki vlade pred vsakim načrtovanim ukrepom v lokalno okolje, kjer se pogovarjajo z župani in predstavniki lokalne skupnosti. Od županov in tudi občinskih svetnikov pa se pričakuje, da bodo naprej obveščali občane.

"Ti pogovori potekajo ves čas. Ni prav in ni korektno, ko se trdi, da vlada tega ne počne," pravi Cerar. Kot navaja z nekaterimi lokalnimi skupnostmi sodelujejo odlično, medtem ko nekateri predstavniki lokalnih skupnosti pri tem namerno pasivni oz. vladnim ukrepom nasprotujejo iz političnih razlogov.

"Hujskaštvo vzpodbijajo tudi politični akterji"

"Posebej razočaran sem nad hujskaštvom, ki se zadnje dni glede beguncev in migrantov pojavlja kar tako povprek. Hujskaštvo vzpodbujajo tudi nekateri politični akterji," pravi Cerar, ki poudarja, da nekateri politični akterji z dezinformacijami pri ljudeh netijo strah in zaskrbljenost, ki pa nista upravičena.

"Seveda se zavedamo, da so med migranti tudi druge kategorije ljudi, hkrati pa skrbimo, da ji ne bo preveč, oziroma, da jih bo toliko, da bo varnostni nadzor še zmožen. Strah je odveč," poudarja Cerar, ki se mu zdi tudi nesmiselno samorganiziranje ljudi, ki naj bi ponekod nameravali ščititi javne in zasebne prostore.

Kaj vas je ogrozilo?

"Gre za netenje strahu brez razloga. Naj mi ti ljudje povedo, kaj se dogaja? Kaj jih je ogrozilo? To je politična igra akterjev, ki z dezinformacijami ščuvajo ljudi!"

Državljane poziva naj hujskaštvu ne sledijo."Razumem, da je mnoge lahko strah. Vendar zagotavljam, da vlada obvladuje migrantski tok. Od oktobra dalje ni prihajalo do situacij, ki jih želijo sedaj nekateri umetno ustvariti."


ZL za prepoved shodov

Na napoved protestov proti se je odzval župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. "Protibegunska propaganda, protesti in sovražne izjave" ga globoko žalostijo, "izkoriščanje bega ljudi pred vojnami v politične namene" pa je po Jankovićevi oceni nevarno početje, ki zasluži obsojanje. Ljubljana je že večkrat "dokazala, da je strpno, solidarno in tovariško mesto, kjer različni živimo skupaj in se med seboj spoštujemo". 

Opozicijska stranka ZL je predlagala, da bi morala država prepovedati vsa zborovanja, ki "širijo nestrpnost". Ker je mednje uvrstila tudi molitve proti splavu pred porodnišnico, je protestirala stranka NSi.
 
dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 48
  • dragec 15:50 26.februar 2016.

    BRAVO CERAR

  • dragec 12:41 26.februar 2016.

    Ne seri ga

  • stanekos 12:19 26.februar 2016.

    Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha!!!!