Slovenija
19 ogledov

Cerar bi imel podporo za mandatarja

Miro Cerar mlajši, pravnik Boštjan Tacol
Bratuškova prepričana, da lahko Cerar poveže "tako leve kot desne". Podprili bi ga tudi v DL in najverjetneje v SLS in DeSUS.

Pravnik Miro Cerar ima, če se bo odločil, da postane mandatar za sestavo vlade, podporo vseh poslancev PS, je po sestanku poslanske skupine PS povedala Alenka Bratušek, ki začasno vodi stranko.

Da bi bil Cerar sprejemljiv tudi za Državljansko listo, je danes potrdil tudi Gregor Virant. Končno besedo o tem bodo sicer rekli organi stranke, a Virant meni, da gre za "odličen predlog".

Delo je že včeraj na osnovi neuradnih informacij pisalo, da bo kandidat DeDUS-a, SLS in DL ustavni pravnik Miro Cerar.

Karl Erjavec je danes povedal, da v stranki uradne razprave o tem sicer niso imeli, da sam meni, da bi ga podprli.

Jasnič: Cerar le kot vodja strokovne vlade, brez šefov strank v njej

Generalni sekretar Desusa Ljubo Jasnič pa Cerarja poziva, da naj, v kolikor se odloči, da bi prevzel krmilo projektne vlade, vsem predsednikom strank projektne vlade postavi preprost pogoj: da nihče od predsednikov strank ne bo sedel v tej vladi, da je sestava projektne vlade skratka izključno njegova domena, torej stvar dogovora s strokovnjaki, ki znajo in zmorejo. "V kolikor mislijo resno, da gre za Slovenijo, s tem verjetno ne bo težav. Bi si pa želel, da se šefi strank do tega javno in vnaprej zelo jasno opredelijo," zahteva Jasnič

V DL in SLS sicer še naprej vztrajajo, da ne bodo sodelovali s PS, če se Zoran Janković iz nje ne bo dokončno umaknil.

Kot je povedala Bratuškova, so s Cerarjem na zvezi po elektronski pošti, upa pa, da se bodo v sredo z njim tudi sestali, Virant pa je dejal, da se o kandidaturi z njim še niso uradno pogovarjali.

Po podatkih časnika Delo se Cerar še ni dokončno odločil, ali bo kandidaturo sprejel. Povedal je, da resne ponudbe doslej ni dobil in da zato informacij ne more komentirati.

Cerar je bil sicer tudi Pahorjev kandidat za varuha človekovih pravic, a je ponudbo zavrnil.

V javnosti je sicer zaokrožilo že več imen možnih mandatarjev, med njimi France Arhar, Peter Kraljič, Stojan Petrič in Janez Potočnik.

SDS: Bo mandatar nekdo brez najmanjših izkušenj v vladi?

V SDS so se na vest, da je eden od možnih mandatarjev za novo vlado Miro Cerar, za zdaj odzvali na družbenem omrežju Twitter. Ob tem so se vprašali: "Strokovni sodelavec odvetniške pisarne Senica, brez najmanjših izkušenj v vladi ali vsaj gospodarstvu bo kar predsednik vlade?"

V NSi zadeve ne komentirajo. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik NSi Jernej Vrtovec, morebitnega novega mandatarja ne želijo ocenjevati ali komentirati, dokler ne bo prišlo do uradnega predloga.

 

Komentarjev 5
  • Pepi 19:48 12.februar 2013.

    Boljše nekdo brez iskušenj,ko pa lopovi,ponarejevalci,lažnivci

  • gec 18:41 12.februar 2013.

    tud jelko strojan,sam da tvoj firer pade...

  • sweetdogs 18:18 12.februar 2013.

    Upam da se Cerar ne bo spuščal v to gnojnico... Kdorkoli bo mandatar, bo čez en mesec najbolj osovražena oseba v Sloveniji, ker bo moral nadaljevati politiko varčevanja...Spremenijo naj volilno zakonodajo (da volilci direktno odločajo kdo bo sedel ...prikaži več v parlamentu) potem pa predčasne volitve, da se najprej očisti parlament raznih goljufov, plagiatorjev itd.