Slovenija
26 ogledov

Cerar evroposlancevm: Ne postavljajte ultimatov

Alenka Bratušek EPA
Vlada na dopisni seji odločila, da bo nova slovenska kandidatka za predsednico evropske komisije Violeta Bulc.

Desus in SD nasprotujeta kandidaturi Violete Bulc, ker da je predlog koalicijsko neusklajen in slaba popotnica za resno delovanje koalicije. Cerar naj bi ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijsko politiko Bulčevo predlagal kot edino kandidatko. Kot je napovedal Erjavec, bo DeSUS zahtevala odločanje na redni seji. To naj bi sicer zahtevala tudi SD.

V SD medtem za komisarsko kandidatko še vedno ponujajo evropsko poslanko Tanjo Fajon, ki je bila skupaj z Bratuškovo in Erjavcem tudi na prvotnem seznamu kandidatov, s katerega je izbiral prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Fajonovo podpirajo tudi v največjih političnih skupinah v Evropskem parlamentu, Evropski ljudski stranki (EPP) in pri socialistih (S&D), kjer so v četrtek predlagali, da bi bila Fajonova lahko tista, ki bi jo predlagala slovenska vlada.

Ta je o nasledniku Bratuškove neformalno razpravljala že v četrtek, a odločitve ni sprejela, ker takrat še ni imela podlage za odločanje o novih imenih, saj je Bratuškova uradno še veljala za kandidatko. Zatem pa je odstopila in s tem odprla pot vladi za nov postopek oblikovanja predlogov za komisarja iz Slovenije.

Pritisk na Junckerja in Cerarja

Največji politični stranki EPP in socialdemokrati pozivata, da Slovenija kot kandidatko predlaga Tanjo Fajon. "Pričakujemo, da slovenska vlada predlog novega kandidata v Bruselj pošlje v naslednjih urah oziroma dneh," je povedal predsednik največje skupine EPP Manfred Weber. "Podprli bomo le žensko z izkušnjami. Tanja Fajon je popolnoma primerna za to," je povedal Weber, ki glede tega, ali bi Fajonova dobila mesto podpredsednice komisije dejal: "Dobila bi zelo zahteven položaj."

Fajonovo podpirajo tudi v njeni stranki S&D, kjer menijo, da je primerna tudi za mesto podpredsednice komisije. "Socialisti in demokrati verjamemo, da obstajajo zelo dobri razlogi, zakaj bi morala biti naravna kandidatka za položaj podpredsednice evropske komisije Tanja Fajon," je dejal predsednik S&D Gianni Pittela. Vsaka druga opcija bi bila po njegovem mnenju nerazumna in bi upočasnila začetek dela komisije.

Cerar: gre za neprimeren ultimat

Premier Cerar je nad izjavo Pittele, v kateri Tanjo Fajon vsiljuje kot "naravno" kandidatko, presenečen, so sporočili z vlade. Cerar zavrača taka ultimativna sporočila in poudarja, da novo kandidatko lahko predlaga le vlada Slovenije, vsekakor pa te pristojnosti nimajo politične skupine v Evropskem parlamentu. Ob tem Cerar ugotavlja, da so Fajonovo podprli tudi v EPP, čeprav je ni predlagal ne Juncker, ne slovenska vlada. 

Odzvali so se tudi v skupini Alde. "To je vprašanje suverenosti Slovenije," je povedal vodja liberalcev Guy Verhofstadt. Liberalci so z odstopom Bratuškove izgubili en položaj, zato bodo vztrajali, da bo nova kandidatka iz njihovih vrst.

Liberalci za Violeto Bulc

Fajonovi naj bi podporo zagotovili tudi v skupini konzervativcev in liberalcev, kar pomeni, da bi imela  podporo velike koalicije, ob tem, da bi bili proti liberalci, ki se  zavzemajo za Violeto Bulc, ministrico v Cerarjevi vladi, ki bi tudi lahko bila podpredsednica odgovorna za energetsko unijo. V tem primeru velike sprembe v komisiji ne bi bile potrebne, izpeljati bi morali le eno novo zaslišanje, kar pomeni, da se postopki oblikovanja nove komisije ne bi bistveno zavlekli. 

Fajonova pravi, da ni rušila Bratuškove

Fajonova je medtem zavrnila očitke, da je v Evropskem parlamentu rušila kandidaturo Bratuškove. "Odločno zvračam očitke nekdanje premierke Alenke Bratušek in njenega tesnega sodelavca Romana Jakiča, da sem v Evropskem parlamentu 'rušila' Bratuškovo kot kandidatko za podpredsednico Evropske komisije, pristojno za energetsko unijo," pravi Fajonova in dodaja, da se je v zadnjih tednih zavestno distancirala od situacij, v katerih bi lahko škodila Bratuškovi.

Jakič je v sredo za zavrnitev Bratuškove s strani pristojnih odborov Evropskega parlamenta okrivil tudi slovenske akterje. Ob tem je zatrdil, da so za temi lobiranji verjetno stali konkretni kandidati, ki se vidijo kot možni nasledniki Bratuškove na kandidatni listi. Pri tem je izpostavil evropsko poslanko Tanjo Fajon in dosedanjega evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika.

Kultura ali promet

Slovenska vlada je po odstopu Bratuškove začela iskati novega kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije. Svojega kandidata mora predstaviti Junckerju, seznam kandidatov za komisarje pa mora potem vnovič potrditi Evropski svet, ozoroma vlade vseh držav članic. V Bruslju želijo, da bi Slovenija našla kandidata, ki bi lahko prevzel vodenje energetske unije. V tem primeru večje spremembe v ekipi ne bodo potrebne. Slovenija sicer lahko dobi tudi katero drugo komisarsko mesto, omenja se resor za kulturo in izobraževanje, ki je trenutno prost, omenja se tudi resor za transport, če bi sedanjega komisarja za ta resor preselili na energetsko unijo.

Komentarjev 17
  • Papaja Popi 11:30 10.oktober 2014.

    Who the fuck is Violeta Bulc

  • vladek 11:12 10.oktober 2014.

    Na EU volitvah so zmagali SDS če ne veš,ali nočeš priznat

  • vladek 11:11 10.oktober 2014.

    TOLE JE PRIZNANJE DA SO KOMUNISTI PO VOJNI POBIJALI TISTE KATERI NISO BILI ZA NJIH