Slovenija
54 ogledov

Cerar iz rokava potegnil novega kandidata

Jožef Petrovič Facebook/SMC
Potem ko je Cerar zadnjo minuto zamenjal kandidata za gospodarskega ministra, se zastavlja vprašanje, kdo sploh je Jožef Petrovič.

Mandatar Miro Cerar si je za gospodarskega ministra najprej želel Ervina Pfeiferja. A le dan po tem, ko je v javnosti zaokrožil neuraden seznam ministrov, so o Pfeiferju na dan prišle številne neprijetne podrobnosti. Cerar se je tako odločil za menjavo.

Kandidat za gospodarskega ministra je tako postal Jožef Petrovič, univerzitetni diplomirani ekonomist iz Krškega, ki je trenutno na čelu podjetja Unichem v Sinji Gorici. Kot so zapisali v predstavitvi kandidata, je za njim več kot 30 let dela v gospodarstvu. 

Petrovič je v Krškem kandidiral na listi SMC. V času kampanje je za portal eposavje.com pojasnil, zakaj se je odločil za kandidaturo. "Trenutne gospodarske in politične razmere v Sloveniji so nemogoče. Politične delitve, propadanje podjetij, razprodaja slovenskega premoženja in velika brezposelnost, še posebej med mladimi izobraženimi kadri, so dejstva, ki jim ne moremo ubežati in jasen dokaz tega, da nekaj ne delamo prav. Glede na izkušnje iz gospodarstva sem prepričan, da lahko Slovenci upamo na lepšo prihodnost vseh nas, a bo potrebno marsikaj spremeniti. Začeti moramo s sodelovanjem in ne razdruževanjem, z medsebojno pomočjo in ne obtoževanji. Pustiti moramo preteklost za sabo in načrtovati prihodnost," je dejal Petrovič.

"Počakati je treba, da se človek izkaže, ali pa tudi ne"

"Težko je karkoli komentirati o njem glede na to, da je zelo nepoznana oseba. V takih primerih je seveda treba počakati, da se človek izkaže, ali pa mogoče tudi ne in potem komentirati," je dejal Goran Novković z Gospodarske zbornice Slovenije."V tem trenutku ne vemo, kakšen je ta kandidat. Lahko se zgodi, da bo tudi zelo dober, lahko pa tudi ne.Od njega je največ odvisno."  

"Po mojem mnenju je v Sloveniji prišlo do situacije, ko je zelo težko dobiti dobre gospodarstvenike z močnim imenom," dodaja Novković. Razloge za to vidi v tem, da nihče več noče v politiko zaradi preteklih zgodb in v tem, da vladni programi očitno ne prepričajo gospodarstvenikov z nekim pedigreejem. 

Ključno za Slovenijo je, da najde nova delovna mesta v gospodarstvu, poudarja Novković. To je mogoče samo z novim razvojnim zagonom, ki pa ni mogoč brez obrementive gospodarstva in strukturnih reform. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.