Slovenija
3864 ogledov

Cerar, kot ga še nismo videli: Janša se igra z nacionalnim interesom

Miro Cerar Saša Despot izjava Mira Cerarja za medije v zvezi s pismom Evropski komisiji
Burna reakcija zunanjega ministra.

Nekdanji premier in zdajšnji zunanji minister Miro Cerar se je burno odzval na včeraj objavljeno mnenje generalnega pravobranilca Priita Pikamäea, ki je ocenil, da tožba Slovenije proti Hrvaški na sodišču EU ni dopustna. 

Čeprav mnenje pravobranilca za sodišče ni zavezujoče in je senat sodnikov mnenju pravobranilca doslej sledil le v polovici primerov, je prvak SDS Janez Janša Cerarja pozval, da stroške tožbe plača iz lasnega žepa. 

"Janša se igra z nacionalnim interesom"

Cerar je v oddaji 24ur zvečer Janševo navedbo označil kot deplasirano in izjemno zavajajočo. "V tožbo smo šli ne le vlada kot celota, ampak z veliko podporo tudi opozicijskih parlamentarnih strank," poudarja Cerar. 

Cerar meni, da se Janša igra z nacionalnim interesom, saj postaja jasno, da njegovo paktiranje z Evropsko ljudsko stranko, HDZ in Orbanovo linijo, gre v škodo Slovenije. "Opozarjam, da je to lahko zelo zelo problematično z vidika nacionalnega interesa," pravi Cerar. 

Cerar meni tudi, da je mnenje generalnega pravobranilca šibko argumentirano ter poziva, da počakamo kako bo njegovo mnenje ocenilo sodišče. To je doslej odločalo v petih primerih tožb katere od članic proti drugi članici, v treh primerih je sledilo mnenju pravobranilca, v dveh pa ne. Sodišče bo o tem, ali je tožba dopustna odločilo spomladi, če odloči, da tožbe ne sprejme, je postopek končan. 

Pravobranilec tožbo razumel napačno?

Pravobranilec je v mnenju med drugim zapisal, da arbitražna razsodba med Slovenijo in Hrvaško ni bila izvršena in sklepal, da  z vidika prava Unije meja med tema državama članicama ni bila določena. Generalni pravobranilec tako meni, da želi Slovenija implicitno doseči izvršitev arbitražne razsodbe, kar ne spada na področje pristojnosti Unije. "Odločanje Sodišča EU o tožbi nikakor nima nobenega vpliva na veljavnost arbitražne sodbe. S to razsodbo je meja med Slovenijo in Hrvaško dokončno določena in je zavezujoča za obe državi, Hrvaška pa jo mora implementirati. Vse argumente imamo na svoji strani," poudarja Cerar.

"Slovenija mora vztrajat, plan B ni potreben"

"Slovenija mora vztrajati, da se ta meja upošteva dosledno, da torej Hrvaška izvrši svojo mednarodno pravno zavezo povsem neodvisno od tega postopka," poudarja Cerar. 

Na vprašanje, kakšen je plan B, če sodišče odloči, da za tožbo ni pristojno, je minister izpostavil, da plan B ni potreben, saj "obstaja plan A, ki je popolnoma jasen - Hrvaška mora izvršiti arbitražno odločbo". 

"Nihče na tem svetu do danes ni rekel, da Hrvaška ni dolžna izvršiti odločbe. Je pa veliko držav, ki so povedale, tudi evropske, da jo mora, ker je to v skladu z mednarodnim pravom," pravi zunanji minister, ki mu je jasno, da je glede določitve meje pravna pot izčrpana. "Tudi sam pravobranilec pravi, da vprašanje določitve meje po svojem bistvu pomeni vprašanje mednarodnega javnega prava, za katero sodišče v Luxembourgu ni pristojno. In tega se mi zavedamo. Mi nismo vprašali luxembourškega sodišča, kje poteka meja in ali bi določilo mejo. To je dejstvo, ki obstaja. Mi smo samo zatrdili (...) da to, da Hrvaška ne spoštuje te meje, posega tudi v evropski pravni red." 

 

Komentarjev 18
  • kapibara1 14:34 13.december 2019.

    En Cerar, je prišel, videl, prijel in zmagal.. Drugi cerar: .. vrhovni pravnik..ne jamra- dela..še upa...je zunanji minister..menja ključavnice..a pozitivnega NIČ- NADA- NULA.. sam brez vezen strošek nam je, davkoplačevalcem..

  • Lavdan 16:52 12.december 2019.

    Janez s takimi bedastimi in nesramnimi izjavami največ škode naredi sebi, saj imponira samo peščici nekulturnih bedakov.

  • Avatar Leon
    Leon 14:50 12.december 2019.

    Cerar je nesposoben pravnik ,da o politiki nima pojma je vsem jasno . Sramotno je ,da takšen zastopa državljane Slovenije .