Slovenija
51 ogledov

Cerar ni prijavil premoženja

glasovanje o mandatarju Saša Despot
Cerar KPK v roku ni poslal poročila o premoženju. To bo storil do jutri.

Funkcionarji, ki so položaje zasedli po letošnjih državnozborskih volitvah, bi morali do 1. septembra Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) oddati poročila o svojem premoženjskem stanju.

Tega do roka nista storila mandatar Miro Cerar in poslanec iz njegove stranke SMC Ivan Prelog. Oba sta s 1. avgustom nastopila funkcijo poslanca, glede na zakon o integriteti in preprečevanju korupcije bi morala v mesecu dni KPK prijaviti svoje premoženje. Komisija je Cerarja in Preloga pozvala, naj predložita podatke o premoženjskem stanju.

Zdaj so iz stranke sporočili, da Cerar in Prelog obžalujeta, da nista v roku predložila uradnega obrazca in bosta to storila najkasneje do jutri. Pred dnevi pa so na spletni strani SMC sicer zapisali, da mora Cerar poročilo o premoženju oddati mesec dni po tem, ko nastopi mandat predsednika vlade – in ne funkcijo poslanca.

Sprožili bodo prekrškovni postopek

Predsednik KPK Boris Štefanec pa je dejal, da bo komisija zoper oba sprožila prekrškovni postopek. Podatke morata posredovati najkasneje v 30 dneh. Če bosta svojo obveznost izpolnila, bo to olajševalna okoliščina in jima bo najverjetneje izrečen zgolj opomin, sicer pa ju čaka od 400 do 1200 evrov globe, je še pojasnil Štefanec.

Kreditov nima

Na spletni strani SMC so sicer objavili podatke o Cerarjevem premoženju. Mandatar je lastnik hiše v Murglah,  ki je vredna 290.000 evrov, garaže v vrednosti 11.000 evrov in vtomobila WW Touarega letnik 2008.  Ima za 71.000 evrov prihrankov, kreditov pa nima. "Ni lastnik ali solastnik deležev v podjetjih in ni lastnik vrednostnih papirjev. Njegova plača je v skladu s kolektivno pogodbo za rednega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, ki znaša približno 2.100 evrov neto na mesec," so zapisali. 

Cerar bo KPK posredoval identične podatke.

Komentarjev 8
  • francek 07:58 11.september 2014.

    Predavatelj o etiki in morali se je ponovno opravičil, prvič se je, ko si je za isto pot dvakrat zaračunal potne stroške, Erjavec je optimist, ko vladi napoveduje eno leto.

  • Orb 23:20 10.september 2014.

    Očitno nisi nikoli videl Murgel...

  • Žvižgač 22:35 10.september 2014.

    Zares je ubog ta človek, ko pridiga o morali in integriteti, sam pa ni sposoben spoštovati niti minimalnih norm, ki urejajo funkcionarje. Integriteta načeta, morala =0, in ta kekec nas bo vodil z všečnim besedičenjem. Smo najebali, ta je tudi ...prikaži več za ga dati v klobase.In še, ko pomisliš da se je Plagiatorka izstrelila na komisarsko mesto in to za področje o katerem nima pojma in jo mora Golubič usposobiti pa vidimo, da je ta naš kekec totalno mimo in se spreneveda, ko so ga komšije Murglaši poklicali na posvet.