Slovenija
20 ogledov

Cerar obžaluje, da ga vlada ni upoštevala

Slovenija 04.11.2013 Gregor Virant, sestanek ministra za notranje zadeve Viranta Saša Despot
SMC obžaluje, da vlada ni sprejela njihovega predloga, naj za komisarja predlaga Janeza Potočnika.

"SMC obžaluje, da vlada ni sledila našemu predlogu glede oblikovanja predloga kandidature za evropskega komisarja," so po seji sveta stranke zapisali v sporočilu za medije. Kot smo poročali, je vlada potrdila seznam treh kandidatov za slovenskega komisarja: Alenko BratušekTanjo Fajon in Karla Erjavca, Janez Potočnik pa ni želel biti eden od kandidatov na seznamu. 

V SMC so dodali še, da stranka "z zaskrbljenostjo spremlja poročanje medijev o tem, da naj bi predsednik Evropske komisije vnaprej izražal naklonjenost izbiri kandidatkam oziroma kandidatom, saj odločanje o predlogih za kandidature sodi v domeno države Slovenije". Pred odločanjem je STA poročala, da naj bi si Jean-Claude Juncker za komisarko želel Bratuškovo. 

Da je predlagala sebe, ni problem

"Ime Alenke Bratušek se danes ni prvič pojavilo, o njej kot morebitni kandidatki se govori že dlje časa. Je predsednica vlade v odhodu, na nedavnih volitvah je bila izvoljena v DZ in njena stranka bo verjetno sestavni del bodoče koalicije. Ko gledam na sedanji seznam, so na njem predstavniki vseh najbolj verjetnih strank bodoče koalicije, razen SMC, kar obžalujem. To, da je na njem odhajajoča predsednica vlade ni v evropskem kontekstu nič posebnega - primer Finske je zelo podoben,“ o seznamu kandidatov za slovenskega komisarja meni Marko Bucik, svetovalec na Svetovni banki, pred tem pa je od leta 2009 do 2011 vodil pisarno evropskega poslanca Iva Vajgla

Odhajajoči finski premier Jyrki Katainen se je tako konec junija predlagal, da bo začasno prevzel mesto komisarja za gospodarstvo in finance, potem je bil njegov rojak in komisar Olli Rehn izvoljen v evropski parlament. 

"Mene nihče na tem seznamu ne moti, imenovale so jih njihove stranke. Kako demokratičen proces je potekal znotraj njih, je njihov problem, na naslednjih volitvah jih bomo lahko vsi ocenjevali. Jaz bi imel problem, če bi vlada predlagala Gregorja Viranta, ki je dobil na volitvah dvakrat nezaupnico. Z izvoljenimi politiki nimam takšnih težav,“ še dodaja. 

"V Sloveniji se mogoče še nismo sprijaznili s posledicami volitev in osnovnimi postavkami demokracije. Na volitvah kandidirajo predstavniki posameznih strank, tisti, ki so izvoljeni so očitno po presoji volilcev primerni za opravljanje političnih funkcij. V kolikor nam sedaj posamezni kandidati niso všeč se moramo vprašati kako na naslednjih volitvah poskrbeti, da bo naslednji 'seznam' boljši," razmere iz Washingtona vidi Bucik. 

Predlagati sebe meji na zlorabo oblasti

Virant, ki je sejo vlade predčasno zapustil, pa meni drugače. Kot je dejal, bi rad svojo politično po končal častno in ne namerava sodelovati pri kadrovski kuhinji in farsi. Zakaj ni ostal in glasoval proti, ni pojasnil. Virant je dejal, da bi bila sramota za vlado in državo, če bi premierka samo sebe predlagala za komisarko in bila tudi izbrana. Sramota je po njegovem mnenju tudi to, da se nismo sposobni dogovoriti za enega kandidata ali kandidatko in da se ignorira volja stranke SMC, ki je zmagala na volitvah. Zgodba je po Virantovih besedah zelo neprijetna, neokusna, gre za konflikt interesov, "sosledje ravnanj, ki že meji na zlorabo oblasti".

Komentarjev 4
  • markobucik 21:16 01.avgust 2014.

    Mislim, da je g. Vajgl še vedno del skupine ALDE: http://www.europarl.europa.eu/meps/en/97019/IVO_VAJGL_home.html

  • mph 01:29 01.avgust 2014.

    Kdo ve, koliko nožev v hrbet bo še dobil v naslednjih letih, če mu prve zabijajo še preden je nova vlada formirana. Me zanima, kaj bi danes volili volilci ZAB in SD danes.

  • Johan Spohan 20:48 31.julij 2014.

    Čisto vseno je kje je, glavno da dobiva visoko plačo za nič dela. Tja je šel tudi s programom, vse za svoj žep.