Slovenija
83 ogledov

Cerar: Odločitev bomo sprejeli zelo umirjeno

Miro Cerar Saša Despot
Predsednik vlade Miro Cerar pravi, da je vlada pripravljena na različne scenarije glede odločitve o arbitraži. Spregovoril je tudi o sodelovanju z Janšo.

Predsednik vlade Miro Cerar je v intervjuju za Delo dejal, da je vlada v zvezi z odločitvijo arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško pripravljena na različne scenarije. "In ko bo nastopil dan D, bomo pripravljeni, da storimo, kar je treba, in to na vseh ravneh." Ob tem je poudaril, da je odločitev treba sprejeti "zelo umirjeno". O izvršitvi odločbe se bo seveda treba pogovarjati tudi s hrvaško stranjo. "To seveda ne pomeni ponovnih pogajanj o meji, ampak da se bomo morali koordinirati o tem, kako bomo odločbo izvedli," je pojasnil.

Predsedniški funkciji bi vrnil dostojanstvo

Cerar meni, da je treba predsedniški funkciji vrniti dostojanstvo in pravo vlogo v smislu, da gre za najvišjega predstavnika vseh državljanov, ki odgovorno nastopa v tujini in doma. "Dejstvo je, da se je predsedniška funkcija v Sloveniji v zadnjih letih spremenila v nekaj, kar ji sam pretežno ne pripisujem. Gre za javno nastopanje, iz katerega pogosto izhaja, da je videz pomembnejši od same vsebine opravljanja predsedniške funkcije," je povedal premier. Imena kandidata stranke SMC še ni razkril. 

Slovenija na dobri poti

Cerar je poudaril, da Slovenija niza najboljše rezultate v zadnjih nekaj letih. Naštel je več pozitivnih kazalcev, med njimi izboljšanje bonitetnih ocen ter nižanje proračunskega primanjkljaja in števila brezposelnih. Vlada je državo stabilizirala tako v finančnem kot političnem smislu, je dodal. Potrdil je, da zaupa ministrici za finance Mateji Vraničar Erman.

Glede ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc je dejal, da se "spopada z enim najtežjih zatečenih področij v državi". "Ministrica ima zelo težko delo, morda je kdaj prepočasna in stori tudi kakšno manjšo napako, a jaz jo spodbujam in verjamem, da ji bo uspelo še letos zagotoviti nekatere ključne spremembe v zdravstvu," je dejal.

Po mnenju premierja je prav, da se očitek o pranju milijarde dolarjev prek NLB temeljito razišče. Zadeva je bila več let skrita pred javnostjo, čeprav so bivše vlade za to vedele. "Zdaj je treba ugotoviti, ali je to res bilo pranje denarja in ali so bile uporabljene nepravilne, nezakonite in neetične prakse. Če je šlo za karkoli takega, je takoj treba ukrepati," je dejal.

Mimo Janše ni mogel

Cerar je ocenil, da predsednik SDS Janez Janša vodi politiko konflikta, zaradi česar z njim "ni mogoče politično sodelovati. S podporo referendumu o drugem tiru Janša po besedah premierja "ruši enega ključnih projektov za prihodnost naše Slovenije". "To je dokaz, da gre za neko zastarelo politiko, za politiko konflikta, nagajanja, za politiko zrušiti nasprotnika, četudi gre za ceno padca dobrih projektov za Slovenijo," je ocenil.

Sicer pa Cerar tudi obžaluje, ko vidi, koliko energije je treba v Sloveniji porabiti samo za to, da se prepreči, da bi škodili samim sebi. S temi besedami je namreč komentiral poskuse blokiranja investicije Magne. Kot je napovedal, bodo storili vse, da pri tej investiciji izpeljejo uspešno zgodbo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar Džoser
    Džoser 16:35 28.junij 2017.

    Morda CMERAR to velja zate,ki ne boš ničesar izgubil! Kaj pa tisti,ki jim nepravična meja deli nepremičnine?Pokaži svojo umirjenost in inteligenco in odkupi tako imetje zase,pa bomo videli kako umirjen boš!

  • Avatar Džoser
    Džoser 16:32 28.junij 2017.

    Morda

  • Ferluci 21:51 26.junij 2017.

    No ja, naivni Cmerar ni ravno neki genialec oziroma cvet svojega naroda. Uspeva samo pri babah, na krajši rok.