Slovenija
57 ogledov

Cerar predlaga Makovec Brenčičičevo

Maja Makovec Brenčič mediaspeed
Kandidatka je po premierjevih besedah izkušena na vseh področjih, ki so ta hip odločilnega pomena.

Predsednik vlade Miro Cerar za novo ministrico za izobraževanje, znanost in šport predlaga prorektorico Univerze v Ljubljani Majo Makovec Brenčič. Kot je pojasnil v izjavi novinarjem na Igu, je kandidatka izkušena na vseh področjih, ki so ta hip odločilnega pomena, kar bo po njegovi oceni prepričalo tudi poslance. Predlog naj bi v DZ poslal te dni, skupaj s kandidaturo Andreje Katič za obrambno ministrico.

Kandidatka je v izjavi za medije poudarila, da je bila njena odločitev težka, pretehtala pa je odgovornost do stanja na tem področju pri nas. "Področje izobraževanja, znanosti in športa je resor, kjer se ustvarja znanje," je dejala. "Znanje pa je vrednota in temelj razvoja danes in v prihodnosti."

Prioritete: Stabilnost financiranja in kakovost izobraževanja

Med prioritetami je kandidatka izpostavila stabilnost financiranja po celotnem resorju in zagotavljanje kakovosti izobraževanja v celotni vertikali. Kot je napovedala, bo bolj poglobljeno in celovito razlago njenih načrtov podala na predstavitvi na matičnem parlamentarnem odboru. Je pa poudarila, da gre za kompleksen resor, ki vključuje mnoga različna področja, od vrtčevske vzgoje naprej.

Na novinarsko vprašanje o njenem odnosu do visokih honorarjev, zaradi katerih je odstopila ena njenih predhodnic Stanka Setnikar Cankar, je odgovorila, da morata biti delo in znanje ustrezno plačana. Po drugi strani pa morajo biti tovrstna izplačila po njenih besedah transparentna in vsakomur poznana. Zase je zatrdila, da so njene finance transparentne, zato meni, da s tem ne bo težav.

Zaslišanje po prvomajskih

Zaslišanje kandidatke za šolsko ministrico, kakor tudi za ministrico za obrambo, bo predvidoma po prvomajskih praznikih. Vsak kandidat za ministra se namreč po poslovniku DZ delovnemu telesu predstavi in odgovarja na vprašanja najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidatur.

Izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci odločali tudi o ministrskih kandidatih, naj bi bila neuradno 13. maja.

Cerar je novo silo na čelu ministrstva za izobraževanje iskal po tistem, ko je Klavdija Markež le nekaj dni po prevzemu poslov odstopila s funkcije ministrice zaradi očitkov o plagiatorstvu svoje magistrske naloge.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Ferluci 08:49 29.april 2015.

    Glede na to, da ima Cmerar nadpovprečno izkušene ljudi v vladi, je tudi rezultat vladanja nadpovprečen.

  • Tupamaros 08:01 29.april 2015.

    Kandidatka je po premierjevih besedah izkušena na vseh področjih, ki so ta hip odločilnega pomena.Zanimivo, da ima Cerar v vladi same multipraktike. Rezultat vladanja pa ne prenese resne presoje.

  • Tupamaros 08:01 29.april 2015.

    Kandidatka je po premierjevih besedah izkušena na vseh področjih, ki so ta hip odločilnega pomena.Zanimivo, da ima Cerar v vladi same multipraktike. Rezultat vladanja pa ne prenese resne presoje.