Slovenija
17 ogledov

Cerar SDS ne bo vzel v koalicijo

Štab Mira Cerarja
1/13
S. H. H.
Cerar zmago na volitvah jemlje kot veliko obvezo. Vrata za sodelovanje v vladi zaprta za SDS.


"Seveda smo zadovoljni s tem rezultatom, ob tej priliki se moram zelo lepo zahvaliti volivkam in volivcem, da so šli na volitve in vsem, ki so volili za nas. Počakajmo  še na uradne rezultate, vendar mislim, da to že kaže, da so ljudje izbrali zavezo k višji politični kulturi, da so zaupali naši stranki, da smo sposobni to politično kulturo, ki bo drugačna, ki ne bo razdiralna in bo nas ponesla iz krize podpreti. Vemo, da je to za nas zelo velika obveza. Hvala za zaupanje, zdaj pa je na nas, da ga upravičimo. To bo trdo delo," je Miro Cerar, predsednik stranke SMC, dejal po objavi prvih rezultatov vzporednih volitev. 

S SDS ne gredo v vlado 

"Kar se tiče koalicije, je to stvar za po volitvah. In s tem bomo že jutri začeli intenzivno razmišljati, se pogovarjati. Tudi verjamem, da bo okoli konstituiranja parlamenta zadeva bolj ali manj zorela. Povedali smo jasno, pri čemer vztrajamo, glede na to, da stranka SDS ruši nekatere institucije pravne države, kot so pravosodje in sodstvo, z njo ne vidimo možnosti za koalicijo, se bomo pa pogovarjali z vsemi ostalimi, pomembno pa je videti, koliko bo kdo v kakšnih zadevah pripravljen na kompromise, ki so dobri za Slovenijo, " pravi Cerar in dodaja, da bodo kot vodilna  stranka želeli državotvorne resorje, ministrstvo za finance in se kakšnega. O tem, katera ministrska mesta bo zasedla stranka in kdo bodo kandidati, se bodo ožji člani stranke pogovarjali že jutri.

Premišljena privatizacija 

"Seveda se bo naša stranka trudila, da Slovenija kot država izpolnjuje zaveze do EU. Upoštevali bomo smernice, navodila EU, pa vendar znotraj njih iskali tudi svoje poti, takšne, ki bodo pripeljale do ciljev za Slovenijo po najboljši poti. Kar se tiče privatizacije, smo tudi že večkrat med kampanjo poudarili, da smo za privatizacijo, vendar premišljeno, nadzorovano, da preprečimo korupcijska tvegana in da se upoštevajo prioritete, ki jih bo treba po veè kriterijih oblikovati. Zagotovo pa bo to ena prednostnih nalog nove vlade," je še dejal Cerar.   

Odprti na levo in desno

Povezujemo se lahko z vsemi strankami, tako levimi kot desnimi, pravijo člani izvršnega odbora in sveta stranke Mira Cerarja. Izključena je sodelovanje z SDS, pogovarjali pa bi se tako z NSi kot Združeno levico. 

"Rezultat, glede na to, kar se je dogajalo na terenu, ko smo se pogovarjali z ljudmi, je pričakovan. Ljudje so želeli  spremembe in glede na to, kaj smo delali ljudje, ki smo vključeni v stranko, so ocenili, da gremo po dobri poti," ocenjuje Bojan Dobovšek, član izvršnega odbora stranke. Glede prihodnje koalicije Dobovšek pravi, da se je SMC pripravljena pogovarjati tako z levimi kot desnimi strankami. "Hočemo čim širši konsenz za spremembe v družbi. Vse možnosti so odprte in vedno smo se zavzemali za to, da vključimo čim večje število ljudi, tako kot civilno družbo, tudi vse ostale." 

Bil bi minister 

Dobovšek ne skriva, da bi v prihodnji vladi bil pripravljen prevzeti resor notranjega ministra. "Če veste za kaj sem se doslej zavzemal strokovno, sem se zdaj odločil, da po politični poti nekaj naredim, glede na to, kako bo oblikovana vlada pa so vse možnosti odprte," pravo Dobovšek. Meni, da so ključni  so resorji, ki bi jih morala prevzeti vladajoča stranka, finančni in tisti, ki temeljijo na pravni državi. 

Pogovor tudi z Združeno levico 

"Ljudje, ki so v programskem svetu, so lahko nabor za določene funkcije. Vendar to ni nujno tako, koalicijska pogajanja lahko prinesejo tudi druge rešitve," pravi Milan Brglez, član izvršnega odbora.

Ministrsko funkcijo bi sprejel, če bi bili "pravi pogoji", kar pomeni čim bolj zagotovljen štiriletni mandat nove vlade. "Zdaj o tem ne moremo soditi, ker ne vemo, kako se bodo drugi v tem političnem prostoru obnašali," pravi Brglez. Tudi on dopušča možnost sklepanj koalicije tako z eno, kot drugo politično opcijo. "Mislim, da je koalicij veliko možnih, vsaj po prvih, preliminarnih rezultatih tako zgleda. Odvisno je od tega, katere opcije bodo se odprte, ko bodo znani uradni rezultati. Več je opcij, več je potrebnega časa za dober razmislek, " pravi Brglez. Glede Združene levice meni, da gre za specifičen fenomen, ki se je naredil zadnji teden soočenja. "Vsekakor je to politični igralec s katerim se je vredno pogovarjat tudi vladajoči stranki."

Tudi Peter Umek, prav tako član sveta stranke, meni, da se SMC lahko povezuje z vsemi strankami, tudi desnimi. Glede na volilni rezultat, bi to lahko bil NSi. "V politiki se mora nekaj spremenit v odnosih sprejemanja stališč drugih. Zakaj pa ne bi imela NSi neke dobre ideje, ki jo je možno sprejet. Zakaj ne bi imela ZL neke ideje, ki bi jo bilo možno sprejet? To je prednost res sredinsko umeščene stranke," pravi Umek. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.