Slovenija
55 ogledov

Cerar: "Soočili smo se s tem, da ni lahko imeti svoje države"

Dan samostojnosti Saša Despot
26 let po plebiscitarni odločitvi za samostojnost smo z državno proslavo zaznamovali dan samostojnosti in enotnosti, hkrati pa tudi 25. obletnico sprejema in razglasitve slovenske ustave. Predsednik DS Mitja Bervar je v slavnostnem govoru na proslavi ocenil, da je prišel čas, da se od besed usmerimo k dejanjem.

"Na temeljih naše izjemne skupne zgodbe in energije izpred 25 let, ko smo skupne moči uspešno zastavili za lastno državo, morda v jedro prizadevanj naslednjih 25 let postavimo državljana," je na državni proslavi dejal slavnostni govornik Bervar.

"Namenimo pozornost kakovosti njegovega življenja, zaposlitve, izobraževanja, socialnega varstva, zdravstvene oskrbe, dostopnosti kulture in medgeneracijski solidarnosti ter krepitvi sožitja, ki gradi mavrice med modrostjo starejših ter poletom mladih, in sicer na vseh ravneh, od lokalne skupnosti naprej," je poudaril.

Boje za dnevnopolitični prestiž je treba preseči

Dan samostonosti | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Največja odgovornost za politično stabilnost, gospodarski razvoj, uspešen družbeno-socialni dialog ter varnost državljank in državljanov Slovenije pa po Bervarjevih besedah seveda ostaja na vsakokratni vladni koaliciji in tudi opoziciji. Od vseh političnih akterjev sicer pričakuje preseganje bojev za dnevnopolitični prestiž in zavzemanje za skupno dobro.

Po Bervarjevih besedah moramo svojo državo negovati, spoštovati, jo varovati in jo z aktivnim državljanstvom tudi sooblikovati. Čas je, je dejal, da nas spori iz preteklosti nehajo hromiti. "Ključ skupne prihodnosti je v rokah naše generacije, ki bo zrelost in državotvornost dokazala s spoštljivim obravnavanjem doslej zamolčanih zgodb in aktivnim ustvarjanjem ustreznih razmer za srečo prihodnjih generacij," je dodal.

Optimizem glede prihodnosti

Dan samostojnosti | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Poslanci in drugi gostje so se še pred proslavo zbrali na slavnostni seji DZ. Slavnostni govornik, podpredsednik DZ Primož Hainz je dejal, da se je slovenska osamosvojitev gradila dolgo, a se rodila zelo hitro, če jo opazujemo s perspektive človeške in tudi naše nacionalne zgodovine. Odločilni trenutki so sledili volji ljudi, pravno in politično pa je imela pomembno vlogo slovenska skupščina, je izpostavil.

Spomnil je tudi na zasluge kulturnikov in gospodarstvenikov, ki so nosili breme preusmeritve izvoza iz jugoslovanskega na evropsko in svetovno tržišče.

Ob pogledu v prihodnost je ocenil, da je čutiti kanček optimizma. Slovenija ostaja ena najvarnejših držav. Stanje na trgu dela se popravlja, neenakost je med najnižjimi. "Združimo človeško poštenost in politično enotnost in naredili bomo čudeže," je pozval slavnostni govornik.

Zbrane na slavnostni seji DZ je uvodoma pozdravil tudi predsednik DZ Milan Brglez, ki je poudaril, da je osrednje sporočilo dneva samostojnosti in enotnosti prav "enotnost, na kateri je vzniknila slovenska država".

Tako proslave v ljubljanskem Cankarjevem domu kot seje DZ so se udeležili številni visoki predstavniki političnega in družbenega življenja, tudi nekateri akterji iz osamosvojitvenega obdobja.

Premier Miro Cerar pa je popoldne pripravil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve ter civilnih žrtev in ranjenih v vojni za Slovenijo. V nagovoru je poudaril, kako pomembna je samostojnost naše države in da ne smemo nikoli pozabiti na žrtve, ki jih je terjala desetdnevna vojna.

"Ni lahko imeti svoje države"

Po njegovem mnenju je to, kar smo takrat dosegli, tisto, po čemer so naši predniki stoletja hrepeneli. Danes je Slovenija resnično samostojna država, v kateri smo na svoji zemlji sam svoj gospodar. To pa nas je po Cerarjevem mnenju soočilo same s sabo, saj "smo ugotovili, da ni lahko imeti svoje države, da je potrebnega veliko truda in odgovornosti, in da to prinaša vzpone in padce".

Zore daroval mašo

Ljubljanski nadškof metropolit Stane Zore je ob prazniku v ljubljanski stolnici daroval mašo za domovino. V nagovoru je izpostavil, da je samostojnost dobrina, ki jo je bilo težko doseči, še težje pa jo bo obdržati, še posebej, če se ne bomo vsi na vseh ravneh odločili, da bomo začeli živeti in delati za skupno dobro.

Zahvalil se je za vse, ki so se pred 26 leti na plebiscitu glasovali za samostojno državo, čeprav morda z njo nismo vedno najbolj zadovoljni, je poudaril. Glede tega smo po mnenju Zoreta sicer žrtve spomina, saj naš spomin pogosto ne seže dlje kot do zadnje plače. Če bi bil naš spomin boljši, bi bilo naše nezadovoljstvo manjše, je še prepričan Zore, ki je Boga je prosil, naj nakloni državi ponosne, odgovorne in zveste politike in državljane.

Na plebiscitu o samostojnosti 23. decembra 1990 se je za samostojno Slovenijo izreklo 95 odstotkov ali 88,5 odstotka vseh upravičencev. Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan. Mineva pa tudi 25 let od dneva, ko je skupščina razglasila slovensko ustavo, ki je prinesla osamosvojitev države tudi v pravnem pomenu.

Komentarjev 13
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 17:03 25.december 2016.

    Kučan se vsaj skrival ni v kleti Cankarjevega doma, tako kot Janša! Sicer je pa demokratično biti proti, zakaj bi sicer imeli plebiscit, če bi morali biti vsi za?

  • valerijakregar 16:03 25.december 2016.

    kako grdo gleda na gornji sliki.taka proslava ni bila nikoli njegova intimna opcija.o njej ni mogel nikdar niti misliti...

  • Božidar Dinič 14:55 25.december 2016.

    a paketi rdečega križa in karitasa še bodo,prašujejo pripadniki slovenske vojske,čuvarji vaše domovine